Свързани новини

17.03.2013 14:05

Глад: и хляб вече ядем по-малко

Видян 1627 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път през последните 23 години националната статистика регистрира за януари спад в потреблението на хляб. Той е част от цялостното сриване на покупките на хората с 5,5% дори спрямо януари на бедната и тежка 2012 г.

Нищо чудно – същото изследване показва, че 50% от българите са на и под границата на бедността, 40 на сто казват, че някак свързват двата края, а едва един от десет смята, че живее добре. 

Тези данни предизвикаха и международни коментари. Най-тиражният руски вестник Комсомолская правда например пише: „Българите все по-силно се спускат към границата на бедността. През последните няколко години доходите им не се увеличаваха, а цените постоянно растяха, при което политиката на „затягане на коланите”, провеждана от отишлото си след оставка правителство на Бойко Борисов доведе до това, че половината население трудно може да си позволи и най-необходимото. Едва сега някои министри от предишния кабинет си задават въпроса трябвало ли е цели 3 години да потискат хората в името на свръхжестока финансова дисциплина”.

В данните на статистиката има удивителни неща Например търговията с битова техника е с невероятния срив от 15%, приблизително такъв спад има и при мебелите и останалите стоки за домакинството. Ръст бележат само лекарствата и другите медицински стоки.

За една година – последното тримесечие на 2012 г. спрямо последното тримесечие на 2011 г. българите са намалили купуването на хляб и хлебни изделия, месо, олио, свежи и замразени зеленчуци.  И това са осреднени данни, които говорят, че за голяма част от хората ситуацията изглежда много по-тежка. 

Роля за това има и значително увеличение на цените. Поскъпнали са обувките и облеклата, топло- и електроенергията, битовите стоки, транспортът, комуникациите. НСИ отбелязва и ръст на разходите за осигуряване и на данъците.

„Задължително е новото правителство да отдели подобаващо внимание на малкия и средния бизнес, развитието на икономиката, контрол над монополите и повишаване доходите на гражданите. Само в случай на повече или по-малко успешно решаване на тези проблеми, стоящи пред държавата, може да се очаква известно оживление на потреблението в обществото и икономиката”, коментира Комсомолская правда. 




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей