Свързани новини

15.03.2013 16:45

БСП предостави над 20 сигнала за корупция в управлението на ГЕРБ

Видян 1916 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Поискахме тази среща с главния прокурор, за да му предоставим онези сигнали за корупция в управлението на ГЕРБ, за които не достигна време и не попаднаха в дневния ред на Народното събрание”. Това заяви Михаил Миков на пресконференция в централата на БСП след срещата на представителите на партията с главния прокурор Сотир Цацаров.


В сигналите попадат осуетяването на проверката на митническите служители в алкохолната фабрика на Михаил Михов- Мишо Бирата, търговете на гори и разпродажбата на дюни, унищожаването на тръбите в „Напоителни системи”, „поръчката” на Ахмед Доган за Бойко Борисов, както и сигнали, свързани с транспорта в Столичната община. „Всички тези сигнали са подадени от депутати от ПГКБ, от общински съветници и кметове на БСП и не бива да останат без адекватен отговор от прокуратурата. Определено срещнахме разбиране от страна на главния прокурор, който пое ангажимент в разумен срок да се извърши проверка по тези сигнали”, заяви Михаил Миков. Според него на срещата са били обсъдени и други актуални въпроси, като изменението и методическите указания за прилагане на специални разузнавателни средства във връзка с предстоящите избори. „Убедени сме, че прокуратурата е тази, която е призвана да контролира стриктното използване на СРС само за разкриване или доказване на престъпление, особено в периода до изборите”, каза още Михаил Миков.


Мая Манолова изтъкна, че БСП е категорично против използването на СРС по време на изборния процес и е настоявала за съдебен контрол върху употребата им, но бившите управляващи не са възприели това предложение. „На практика в момента СРС се използват безконтролно. Такова е усещането на гражданите, може би, такава е и истината. Сериозно е и опасението как ще бъдат прилагани новите изисквания за използване на СРС от новия Изборен кодекс, с оглед да не бъдат насочвани неправомерно срещу политическите опоненти от страна на бившата управляваща партия”, отбеляза Манолова. По думите й е обичайна практика преди  избори прокуратурата, МВР и ДАНС да координират своите усилия срещу купуването на гласове, включително и чрез създаването на публични приемни за сигнали. „Ние сме категорично за това правоохранителните органи да си свършат работата по противодействието срещу купуването на гласове и контролирането на вота. За СРС чухме от главния прокурор, че там достатъчно рано се занимават с този проблем”, допълни още Манолова.


Петър Курумбашев изтъкна, че в случая с Мишо Бирата изобщо не става дума дали е изтекла или не класифицирана информация, а за това, че бившият премиер се обажда на директора на митниците и му нарежда да прекрати акция в една алкохолна фабрика. „Хубаво е прокуратурата да се съсредоточи около признанията на Бойко Борисов пред двама блогъри, преди около 6 месеца, че такъв разговор действително се е състоял, вместо да проверяват дали изтеклата информация е класифицирана или не е”, отбеляза Курумбашев. Той разказа и стар съветски виц, който е казал на Сотир Цацаров заради този сигнал. Във вица милиционер видял как пияница лази около стълб. Милиционерът го попитал какво прави, пияницата казал: „изгубих си часовника и го търся”, а милиционерът се включил да помага- лазейки. След 20 минути милиционерът попитал: „Абе ти сигурен ли си, че тук си изгубил часовника си”, а пияницата му отвърнал: „Аааа аз часовника го загубих 20 метра преди лампата, но тук е светло”. „Молбата ми към главния прокурор бе да не търсят само под уличната лампа, разглеждайки сигналите ни”, каза още Курумбашев.


В отговор на журналистически въпрос Курумбашев отбеляза, че на срещата не е станало дума за Механизма за сътрудничество и контрол на ЕК по отношение на България. „От действията на служебния кабинет обаче зависи какъв доклад ще получим за Шенген, но за мен изказването на Цветан Цветанов, че страната ни не е приета в Шенген заради протестите наподобява поредната приказка от „Приказки от 1001 нощ”, категоричен е Петър Курумбашев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец