Свързани новини

15.03.2013 15:33

Станишев: Марин Райков да подкрепи с действия изявленията си за честни избори

Видян 1794 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очакваме от Марин Райков като министър-председател да подкрепи с действия декларацията си за честни и свободни избори, за да се гарантират ефективно правата на гражданите и тяхната свободна воля. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев след срещата си със служебния премиер в Министерски съвет. Според лидера на социалистите първи приоритет на служебния кабинет трябва да бъде да не допуска манипулации и фалшификации на изборите. Станишев напомни тревожната статистика, според която 60% от българите смятат, че изборите ще бъдат манипулирани. „Такава среда и нагласа създаде правителството на Бойко Борисов. Така злоупотреби с демокрацията”, каза лидерът на социалистите. В разговора си с Райков Станишев сподели фактите и притесненията на БСП по отношение на работата на МВР и политическия кръг на Цветан Цветанов, и особено по отношение на Станимир Флоров. Председателят на БСП изрази опасенията се, че на практика Цветан Цветанов продължава да контролира МВР. „Няма как при това професионално ръководство да се гарантира честността на изборите”, категоричен беше Станишев и подчерта, че същото важи и за Информационно обслужване. Лидерът на социалистите изрази подкрепа за идеята за граждански борд. Според Станишев в него трябва да присъстват сериозни НПО, които имат експертиза, наблюдавали са изборите и са констатирали немалко нарушения и злоупотреби на последните избори. Лидерът на БСП обяви, че левицата ще предостави на премиера анализ на проблемите, които съществуват в законодателството и в неговото прилагане.


„Почтеното към хората е да се каже истината за състоянието на държавата, което е изключително тежко”, каза Сергей Станишев. Той отбеляза, че тази констатация е присъствала и на КСНС, където се говори за икономическа, социална и политическа криза. „Кой ни докара до тази криза? Някакви марсианци ли? Имаше правителство, което доведе България и хората до това състояние, когато 100 000 и повече българи излязоха по улиците с искане за промяна”, подчерта лидерът на БСП. Той напомни и за трагичните случаи, при които хора сложиха край на живота си. „Това показва огромна болка и нетърпимост която е натрупана у хората”, каза Станишев. Той добави, че за 23 години има натрупани много проблеми и всеки носи своя дял от отговорността. „Но няма как непосредствените отговорници да бягат от своята вина пред гражданите на страната”, категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че през последните 10 дни фискалният резерв е намалял с близо 1 млрд.лв. и вече се е стопил до едва 3 млрд.лв. при заварени през 2009г. 8 млрд.лв. Лидерът на БСП настоя да стане ясно какви са задълженията на болниците, които масово са пред фалит, колко е невърнатото ДДС, колко са задълженията на държавата и на общините към фирмите. „В интерес на обществото е това да се знае, за да може и служебното правителство да знае дали стъпва на стабилна почва, или ще затъва в блато и ще понесе отговорност за чужди вини”, аргументира се Станишев.


„Ако се целят реални промени в някои сектори, няма възможност зам.-министри, особено скандални такива, да правят тези промени. Те ще провеждат същата политика и ще блокират дори добрата воля на премиера и министрите”, каза още лидерът на социалистите.


Председателят на БСП представи на Марин Райков спешните мерки, които социалистите смятат, че трябва да се предприемат. Сред тях има мерки, които ще облекчат положението на хората в икономически и социален план. Има и конкретни предложения в областта на енергетиката и цените на тока – например въвеждане на различни тарифи за електроенергията, пренасочване на енергийните помощи към настоящия момент, мерки по отношение на тарифата за пренос на електроенергия.


Сергей Станишев обърна внимание и на някои от приоритетите, които БСП ще реализира след изборите, ако партията получи доверието на хората. Те са свързани с възстановяването на демократичното функциониране на държавата, подкрепа на дребния и среден бизнес, подготовката на пакет антимонополно законодателство и не на последно място – държавата да се върне към своите социални ангажименти.


В началото на пресконференцията в Министерския съвет Сергей Станишев изрази съчувствието и подкрепата си за гражданите на Габрово.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.