Свързани новини

15.03.2013 14:07

Лошите кредити се увеличиха - вече са 18 на сто

Видян 934 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фирмите са взели 0,5 на сто повече кредите през януари в сравнение с декември. Лошите заеми на домакинствата обаче са стигнали 18 на сто, сочи анализ, публикуван на сайта на финансовото министерство. Лихвите по кредитите са се повишили с 1,6% през първия месец на 2013 г. , поради което има понижение от 14% на обема новоотпуснати за месеца кредити спрямо предходния.


Жилищните кредити пък отбелязват месечен спад в обема си с 34.9%, твърдят още от МФ.


Растежът на кредитите за нефинансови предприятия от 5% на годишна база в края на декември достига 5.8% в края на януари.


От Министерството на финансите обясниха и защо ексминистър Симеон Дянков е спрял процедурата за приватизация на „Българска фондова борса - София" АД и „Централен депозитар" АД.


С писмо от 20 февруари 2013 г. до Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков оттегля възлагането на приватизацията на „Българска фондова борса - София" АД и „Централен депозитар" АД. Основният мотив е „изтеклият значителен период от време от решението на Министерския съвет на Република България за приемане на „Концепция за интеграция на „Българска фондова борса - София" АД и „Централен депозитар" АД в европейските и световните капиталови пазари" и от възлагането с писмо на Министерството на финансите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да организира процедурата по приватизация на държавното участие в двете дружества". Другият мотив, посочен в писмото до АПСК, е „променената инвестиционна обстановка в страната".


Концепцията за приватизация на „БФБ-София" АД и на „Централен депозитар" АД е приета от правителството на 6 април 2011 година. След това се извършват необходимите законодателни промени, както и дейности по консолидирането на капитала на двете дружества. Самата приватизация на двете дружества е възложена на АПСК с писмо от 13 март 2012 година. Министерството на финансите е собственик съответно на 50,0542% и 42,70% от капитала на „БФБ-София" АД и на „Централен депозитар" АД.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец