Свързани новини

15.03.2013 11:12

Предупредителни кодове за опасен вятър по-голямата част от страната

Видян 1349 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обстановката в Габрово остава усложнена, училищата са в принудителна ваканция, след като вчера бедственото положение в региона взе една жертва. Част от строително скеле уби на място млада жена. Десетки са ранени, предаде Бтв.


На място е загинала 34-годишна жена, съобщи в ефира на bTV директорът на пожарната в областта Георги Русинов. По думите му в болницата в града са настанени шестима пострадали след вчерашния ураганен вятър.


Кметът на Габрово Таня Христова съобщи, че сигналът за инцидента е получен около 19:45 часа вечерта в четвъртък. Жената е починала на място, след като е била ударена от част от строително скеле, издигнато край една от най-високите сгради в централната градска част.


"Невиждано" бедствие


„Получили сме 80 сигнала, отзовали сме се на 60 от тях, при които имаше произшествия с пострадали граждани. Станали са 15 пожара,” информира директорът на пожарната и допълни, че има сериозно пострадали обществени сгради, сред които болници и училища.


Електрозахранването в Дряново е възстановено около 2:00 часа сутринта. Има още няколко квартала без ток. От ураганния вятър две от трите подстанции, които захранват града с електричество, са излезли от работен режим. Екипи на Електроенергийния системен регулатор работят по отстраняването на повредата, увери кметът Таня Христова.


Човекът, в чийто двор се срути старо дърво – Теодосий Балабанов, разказа, че такова бедствие Габрово не е преживявало. Съседката му съобщи, че в съседната къща, върху която се стовари дървото, се намирала възрастната й майка, която е извадено от там и е в стабилно състояние, въпреки прекарания инфаркт.


Болницата в Габрово е сред най-сериозно пострадалата обществена сграда. Заради счупени прозорци по високите етажи се е наложило да бъдат преместени много пациенти. Изолацията на цяла стена се е отцепила, има много повреди на покривните конструкции.


Двама пациенти са били хоспитализирани - мъж със скъсани сухожилия и жена със счупена ръка. Пациентите на хемодиализа са пренощували в болницата, но вече са транспортирани по домовете си.


Вятър със скорост над 120 км/ч


Ураганните пориви на вятъра започнаха в късния следобед вчера. На моменти достигнаха над 120 км/ч. Пикът на стихията настъпи между 18:00 и 19:00 часа.


Час по-късно две трети от града е потънал в мрак, а улиците изглеждат като след война. Обявено бе бедствено положение. Кризисният щаб се събра извънредно.


Вятърът отнесе покрива на училище в Дряново. Без ток остават над 60 села. Описването на пораженията в областта продължава.


След като половината от територията на Дряново остана без ток около 23:00 часа снощи, в града е обявено бедствено положение, съобщи кметът Драгомир Николов пред агенция „Фокус”.


В региона има много отнесени покриви а сгради, дървета са паднали и върху контактната мрежа на железниците. Денят е неучебен, защото са засегнати много детски градини, училища, детски площадки.


Сутринта в петък вятърът е утихнал, дъждът е спрял, а разчистването на отломките след бурята продължава.


Заради вятъра и опасността от падащи дървета бе спряно движението в участъка Вонеща вода - Трявна и по път Габрово - Шипка, но вече е възстановено, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура”.


Най-много сигнали за инциденти заради бурния вятър има освен в Габрово и в областите Велико Търново, Пловдив и Кърджали. И днес на много честа се очакват силни ветрове.


Предупредителни кодове за опасен вятър по-голямата част от страната. В Смолянска и Кърджалийска области освен за вятър код е в сила и за значителни валежи, предимно привечер и през нощта срещу събота.


Властите призовават хората от регионите, където продължава да има ураганен вятър, да не излизат от домовете си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да