Свързани новини

14.03.2013 16:43

Парното призна, че 80 на сто от цената на услугата е горивото

Видян 1878 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната топлофикация продължава да опитва да лъже клиентите си и да си намира удобни оправдания за високите цени на парното и топлата вода. Дружеството този път излезе с номера, че 80% от сметката за топлинната енергия се образували от скъпия природен газ. Само 20% от парите на гражданите пък отивали за цялото функциониране на Топлофикация-София. Това обясни изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов пред Столичния общински съвет.


Той обаче услужливо пропуска факта, че цената на течното гориво падна с 22% през ноември, което би значело тази на парното да се свлече със 17%. Намалението обаче беше едва 7 на сто. Друг е въпросът, че никой не го видя. Сметките дори бяха надути. Какво се получава? Когато цените на газа скачат, Топлофикация намира удобен повод да сурвака клиентите си с по-скъпо парно. При спад на горивото обаче, дружеството не намалява своите котировки, обаче има наглостта да си намира оправдание с безумното твърдението, че едва ли не печели жълти стотинки от абонатите.


В същото време кметът на столицата Йорданка Фандъкова сезира икономическата полиция и прокуратурата заради непотърсените от страна на Топлофикация-София задължения. Не е ясно по каква причина дружеството е пасувало и не е направило възможното да се споразумее с клиентите, та да прибере вересиите. Вместо това, давността е изминала и преследването на неплатилите става незаконно. И по тази неприятна за парнаджиите тема дружеството отново си мълчи и не обелва дума. Фандъкова обясни, че е разширила срока на финансовия одит, който се прави на дружеството за 2012 година, като работата му ще се проверява и цяла петилетка назад в годините.


Между 2009 и 2013 г. дълговете му са се увеличили в пъти – от 150 милиона до половин милиард. Вместо да пести пари и да си оправи бюджета, дружеството продължава да потъва. През февруари Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция в размер на 338 хил. лева на Топлофикация заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на дялово разпределение на топлинната енергия между потребителите в сгради с етажна собственост. Оказа се, че нарушението ограничава конкуренцията и пречи на влизането на нови участници на пазара, с което се засяга интересът на потребителите, допълват от КЗК.


Още през 2009 г. пък бяха подадени сигнали до компетентните органи, че Топлофикация се източва под прикритието на абсолютно ненужни и измислени ремонти за стотици милиони левове, които се калкулират в сметките на гражданите. От Федерацията на потребителите в България показаха снимки, на които се вижда как между новите тръби, които се поставят при ремонт за над 100 милиона лева, и старите, няма никаква разлика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец