Свързани новини

10.03.2013 13:42

Скандал! Увеличилата тока с 13,66% става шефка на ДКЕВР

Видян 4414 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандалите с ГЕРБ-овите назначения в ДКЕВР не спират. Назначената преди месец Юлиана Иванова за втори път бе уволнена от Бойко Борисов – този път де факто, без да е имало заседание на Министерския съвет, както е по закон. Причината е, че дамата, за която се разбра, че върти законна търговия и уж веднъж беше уволнена, ала остана на поста си, няма и висше образование. „Поредната калинка” беше разкрита в Панорама на БНТ от червения депутат Михаил Миков. Той разкри, че през 1997 г. Иванова е прекратила образованието си в Техническия университет, както оттам са записали причината „слаб успех”. Изискването за поста пък е магистърска степен и стаж в областта на енергетиката или ВиК. Скандалът не е само, че това е пореден кадър на ГЕРБ, който лъже за дипломата си. За наследник на Иванова в ДКЕВР пак „неприсъствено”, което поставя под съмнение избора от юридическа гледна точка, е избрана старата членка на ДКЕВР Евгения Харитонова. Вече като зам.-министър на енергетиката от пролетта на миналата година именно тя предложи на заседание на кабинета Борисов Иванова и излъга, че тя има „инженерно образование и дългогодишен опит”.


Напомняме, че Харитонова е една от рекордьорките сред държавните чиновници. Само през 2010 г. за една едничка година тя е спестила „от заплати” 210 230 лв. и чинно ги е декларирала пред Сметната палата. Вярно, тя е била в борда на НЕК по времето на министър Трайчо Трайков от ЕВН, където обаче държавните служители нямаха право на възнаграждения. Като имаме предвид, че 5 бона бе заплатата на Семерджиев, колко ли са получавали редовите му комисари? Едва ли по 25 000 лв. на месец, че да могат да спестят 210 230 лв. годишно? Очаквахме отговор на нашите въпроси, но пиарите и на МИЕТ, и на ДКЕВР се бяха изпокрили.

Именно Харитонова, като дясна ръка на Ангел Семерджиев, е виновница за вдигането на цената на тока с 13,66% от 1 юли миналата година. Финансовата криза в НЕК, на която е болрдовик, и цялостният колапс в енергетиката, включително липсата на контрол върху ЕРП-тата също са нейна вина, понеже от май миналата година е ресорен шеф на целия отрасъл в правителството на ГЕРБ.Проблемът е, че ако назначението на Иванова не е било законно, възможно е и намалената от 5 март цена на тока с нищожните 5 до 7% за различните региони, също да се окаже незаконна. 


„Под “мъглата” в енергетиката се виждат крокодили и хиени”, заяви днес от трибуната на НС депутатът Деян Червенкондев. Дали е имал предвид действащият и назначен от партията му заместник-министър на икономиката с ресор Енергетика Евгения Харитонова? От май миналата година тя бе назначена от премиера Борисов на поста, като дойде от ДКЕВР на Ангел Семерджиев. 

Двамата заедно определяха години наред цените на тока, парното и водата, против които се вдигнаха българите – според социолозите 92% от народа подкрепят тематичния протест. 

Дамата не е само господарката на енергетиката у нас през последните години. Тя е и истински рекордьор. Друга дама от властта обаче е истински рекордьор по спестявания в листата на Николай Цонев, вече лидер на партия Нова алтернатива. Невероятните 1 330 724 лв. е спестила Бистра Павловска  „от заплати и лихви” според декларацията си пред сметната палата директорката на държавната институция Сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Тя вече е отстранена, веднага коментираха от Министерството на земеделието и храните.

И докато пари за медикаменти за цели многохилядни групи пациенти липсват, Александър Янков от Изпълнителната агенция по лекарствата също е в топа на най-спестовните. Не е ясно как при държавна заплата от около 2 000 лева е възможно, но той декларира спестени, вероятно от закуски, 190 000 лв.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате