Свързани новини

08.03.2013 13:30

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ - 24,1%, БСП – 20,3%, ДПС – 4,6%

Видян 1724 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Срив в доверието на населението към партиите отбелязва проучването на Института за модерна политика (ИМП) в доклад, който бе представен днес.


Ако изборите бяха днес, ГЕРБ би получила 24,1%, БСП – 20,3%, ДПС – 4,6%, Атака – 3,6%, партията “България на гражданите” – 2,7%, ДСБ – 2,1%, СДС – 1,1%. 


Според проучването, което е проведено в периода 18 - 26 февруари 2013 година, 35,7% от респондентите са декларирали, че няма политическа партия, чиято позиция съвпада с позицията на протестиращите по улиците в страната. Социологът от екипа на ИМП Илия Джамбазов отбеляза, че на въпрос “кое е най-важното, за да се подобри състоянието в страната?”, 22.1% участвали в проучването отбелязват, че трябва да се променят определени закони, 20,2% - да се избере нов парламент, опциите за реформиране на съдебната система са 15,9%, като за приемане на нова конституция са гласували – 14,8% от респондентите.
“Приоритетът за финансовата дисциплина, наложен от финансовият министър Симеон Дянков през последните години, е тема, която е изключително дискутирана, особено сега в контекста на оставката на правителството”, каза Илия Джамбазов. Той посочи, че на въпрос, какво биха променили гражданите, ако те бяха в ролята на министър на финансите, най-висок процент от отговорите са за увеличаване на минималната работна заплата – 38,3%, други 30,5% биха повишили пенсиите, а 14,7% - биха дали повече пари за детски надбавки.
Илия Джамбазов каза, че темата за атентата в Сарафово от миналото лято не губи своята актуалност. В рамките на проучването респондентите са били попитани, дали според тях е имало външен натиск върху позицията на кабинета, 37,9% отговарят положително, а 14,3% смятат, че не е имало външен натиск. В този случай 38,8% смятат, че това въздействие се е отразило отрицателно върху рейтинга на управляващите, а 10,4% - положително.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей