Свързани новини

08.03.2013 10:27

2 млн. “вредни” за гардовете от НСО

Видян 2480 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 2 милиона "вредни" са получили служителите на НСО за година. Това сочат данните от одит на Сметната палата на дейността на службата за 2011 г.


Допълнителните възнаграждения за "специфични условия на работа" са раздавани, без да е ясно регламентирано какви точно са те, се казва в доклада. Освен това няма и ясен ред за тяхното изплащане. На 7% от проверените са давани по-ниски или по-високи "вредни", отколкото сумата, която е определена със заповед от началника на НСО. Над 265 хил. лв. пък са получили цивилните служители на службата за специфични условия на труд, без те да са работили в такива, се казва още в доклада.


Парите за "вредни" не са единствените допълнителни възнаграждения на гардовете. За 2011 г. освен заплати общо за 18 милиона лева, са получили и бонуси за 338 хиляди лева. От службата уточниха, че бонусите са били спестени от отредените средства за заплати. Благодарение на това всеки гард получил по 270 лв. за Коледа. Служителите на НСО имат право и на безплатна храна. 32% от тях обаче са взели левовата й равностойност, или общо 12 хил. лв.


Гардовете имат право и на пътни по време на годишен отпуск. През 2011 г. общият разход за това е бил над 82 хиляди лева. За работно облекло пък те са получили още над 1 милион лева. Половината от сумата е била за военни гардове, а другата половина - за цивилни.


Сметната палата е констатирала нарушения и в купуването на горива от НСО. Службата има договор с „Лукойл-България“. Проверката на Сметната палата е установила, че има разлика от три тона гориво между това, което е отразено във фактурите и отчетените количества от нивомерната система. Те са резултат на температурата, която влияе на референтния обем на горивата, заключват от Сметната палата. Според тях това не е нарушение на законите. През 2011 г. НСО са извършили разходи за издръжка за 4.7 млн. лв. Те са били основно за материали, вода, горива и енергия.


Одитът е констатирал и нарушения при покупката на самолетни билети за 59 317 лв. без ДДС. Те са били взети без проведена малка обществена поръчка. Правилата са били нарушени и при договора за пране и химическо чистене. За тази услуга НСО сключва договор за 34 577,79 без ДДС. Аналогични са нарушенията при договорите за стационарни телефони за 31 915,26 лв. без ДДС и за доставка на химически торове за 23 858 лв. без ДДС.


През 2011 г. НСО са получили и дарения за 327 990 лв. Това са два автомобила, специализирана техника и оборудването на ведомствената бензиностанция. За повечето са сключени съответните договори. Изключение прави оборудването на бензиностанцията, което е от „Лукойл – България”.


От НСО също са направили дарение. Те са дали 330 лв. на дом за сираци „Княгина Надежда” във Варна.


През 2011 г. гардовете на НСО са станали жертва на 51 катастрофи. Те обаче не водят статистика за злополуките, които са по тяхна вина, отчитат от Сметната палата.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион