Свързани новини

04.03.2013 16:48

БСП: Източиха 1,6 млрд. от здравната каса

Видян 1970 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравеопазването се нуждае от спешни мерки, които са буквално от днес за вчера. В рамките на седмицата трябва да се вземат жизненоважни решения. В противен случай здравеопазването ще изпадне в колапс, от който обратен път няма. Това заяви председателят на Съвета на НС на БСП по здравеопазване Емил Райнов. Той беше категоричен, че драматичното състояние на сектора е резултат от политиката на ГЕРБ и изрази подкрепата на БСП за протестите на лекарите. Райнов изтъкна, че най- голямото престъпление на кабинета Борисов е прибирането на резерва на НЗОК, който предишното правителство остави на нива от 1,6 млрд.лв. Райнов не пропусна да напомни, че редица болници фалираха и близо 2 млн. българи нямат достъп до здравеопазване. „Трябва да се намесят всички служби, включително и главният прокурор”, изтъкна той.


Председателят на Съвета на НС на БСП по здравеопазване настоя всички да си поемат персонално отговорността за състоянието на здравната система, като се започне от премиера. „Борисов четири години не разбра какво се случва в сектора, събираше от кръстовища хора и ги назначаваше”, изтъкна Райнов. Според него са несериозни опитите да се изкара виновен само шефът на НЗОК Пламен Цеков.


Емил Райнов беше категоричен, че трябва спешно да се свика извънредно заседание на здравната комисия в парламента, която от три седмици не се е събирала, а Даниела Дариткова очевидно се крие. На второ място Райнов настоя за връщане на плащанията на болниците и на регулативните стандарти на нивата от 2012г. Според него незабавно трябва да се върне държавното финансово подпомагане за малките и общински болници в трудно достъпните региони. Райнов напомни за случилото се с болницата в Девин. „Хората и днес пътуват с линейки, с коли, кой както може и докъдето стигне”, отбеляза председателят на Съвета на НС на БСП по здравеопазване. Той настоя да се види какво се случва с цените на лекарствата и как така при управлението на ГЕРБ се допусна увеличение на цените на някои лекарства до 1000%.


Емил Райнов обърна специално внимание на калинките в здравната система, които очевидно нямат място там. Той напомни, че в надзора на Касата например е шефът на АЕЦ Козлодуй. Райнов изрази тревогата си и от опитите в последния момент в здравните институции да се назначават поредните калинки.  Той даде фрапиращ пример с обява за длъжността главен инспектор в контрол на търговията с лекарства, където като предимство е посочено аграрно образование.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.