Свързани новини

28.02.2013 15:05

Европарламентът нищи златодобива у нас

Видян 2038 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европарламентът засегна въпроса за плячкосването на българската природа чрез златодобива на задокеанските компании у нас. Въпрос, посветен на темата беше зададен от трима зелени депутати: Елс де Хрун-Коувенховен, Маргрете Аукен и Хилтруд Брейер.


От информацията стана ясно, че българското правителство планира да предостави на компанията със седалище в Канада Дънди Прешъс Металс, която има дъщерно дружество Балкан Минерали, концесия за добив на злато мината Ада тепе край Крумовград.


Така компанията възнамерява да получи концесия, без да отговаря на търговото предложение. Интересен е фактът, че съществуването на мината датира от хиляди години. Тя се намира в източната част на Родопите, район с голяма надморска височина и високо биоразнообразие.


Добивът може да доведе до конфликт между поетите ангажименти от България към Дънди Прешъс и ратификацията на Европейската конвенция за ландшафта и Директива 92/43/ ЕИО относно опазването на природата.


Планирано е да се използва цианид за извличане на злато и този проект не е одобрен не само от населението и местните власти, но също така и от населението и властите на съседните региони в северната част на Гърция и Турция.


Сериозна е и сеизмичната активност в региона, може да се стигне и до тежки злополуки, причинени от масово отравяне с цианид на водата в Марица. Това ще има важни последици в региона, граничещ с Гърция и Турция.


Населението и местните власти са категорично против разработването на златна мина. В тази връзка, много масови демонстрации и протести бяха организирани. Липсата на позиция от страна на българското правителство е нарушение на разпоредбите на Европейската харта за местното самоуправление (ратифицирана от България през 1995 г.).


„Как се харчат парите на европейските данъкоплатци, които отиват за субсидии на проекти на Европейската банка за възстановяване и развитие като златната мина в Крумовград, в чийто добив се използва цианид? Толкова опасно, колкото в градчето Росиа Монтана в Румъния.


Каква е позицията на Комисията и какви мерки и инициативи, възнамеряват да предприемат в това отношение?“, питат депутатите?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,