Свързани новини

28.02.2013 14:28

БСП предложи план за действие в кризата, наследена от Бойко Борисов

Видян 1475 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пакет от конкретни спешни мерки в подкрепа на хората представи днес лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Социалистите подхождат изключително конструктивно към работата на служебното правителство, което предстои да бъде сформирано и предлагат своите мерки – какво да се направи в кратки срокове в отговор на тежката ситуация, в която ГЕРБ оставя страната и българите. Лидерът на БСП изрази тревогата си, че в момента в България цари безвластие, а отиващото си правителство се занимава само с безобразия и тяхното прикриване.


На първо място Станишев настоя служебното правителство да каже какво е реалното състояние на държавата, на бюджета и на отделните системи. В противен случай според лидера на БСП служебното правителство ще поеме отговорността за разрухата, наследена от ГЕРБ. Председателят на БСП подчерта, че незабавно трябва да се прекрати изнасянето и унищожаването на документи и трябва да бъдат освободени политическите кабинети.


На следващо място служебното правителство е важно да осигури провеждането на свободни и демократични избори. За тази цел трябва да се създадат граждански съвети към ЦИК и РИК за наблюдение на изборите, както и да се департизира ръководството на МВР. Станишев настоя Михаил Константинов да бъде освободен от Информационно обслужване и в дружеството да участват представители на гражданското общество. Освен това е необходимо целият изборен процес да се наблюдава от разширена мисия на ПАСЕ и ОССЕ.


На трето място Станишев подчерта колко е важно да се покаже, че има ефективна власт. Лидерът на БСП остро разкритикува работата на Народното събрание, което според него в момента се занимава с теми, които не отговарят на дневния ред на обществото. „Този парламент е изчерпан”, категоричен беше лидерът на БСП и добави, че Народното събрание трябва да се фокусира само върху няколко належащи мерки. Една от първите трябва да бъде назначаването на нов състав на ДКЕВР и да е намали цената на тока. Станишев настоя да не се спира токът на хората следващите три месеца, както и да се въведат диференцирани цени на електроенергията. Лидерът на БСП напомни и за идеята на левицата раздаването на енергийните помощи да започне сега, за да се помогне на гражданите.  


Специален акцент Станишев постави върху социалните ангажименти на държавата. Той беше категоричен, че трябва да се гарантира срочното изплащане на всички социални помощи и обезщетения. Необходимо е актуализиране на бюджета на училищата, детските градини и на БАН, както и да се замразят таксите в университетите. Станишев настоя да се преустановят всякакви разпоредителни действия с държавна собственост и да се ограничат административните разходи, като икономиите се насочат към социалните нужди на хората. Председателят на БСП подчерта, че трябва да има промени в ръководството на НАП и митниците заради ниската събираемост на приходите. Според Станишев е необходима и смяна на акцизните бандероли на цигарите и алкохола.


Председателят на БСП изтъкна, че управлението на Бойко Борисов докара хората до мизерия, опразни хазната, покровителства монополите и докара България до разорение. „Следващото правителство ще трябва да спасява държавата и хората”, каза Станишев. Той изтъкна, че страната ни се нуждае от радикална промяна за социална и демократична България и БСП ще отстоява тези политики с конкретни ангажименти и с убедителни листи. „Вчера ясно се обърнах към Националния съвет - всеки ще преценявам по това какво прави и до колко помага на БСП в кампанията, а не разиграва свои собствени игри и сценарии”, каза Станишев. Той напомни още, че в листите на БСП има силно представяне на гражданите чрез специални граждански квоти.


По отношение на датата, която днес Росен Плевнелиев определи за изборите, Станишев отбеляза, че това е право на президента и социалистите ще се съобразят. Според лидера на БСП обаче изборите можеше да бъдат насрочени и по- рано.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион