Свързани новини

28.02.2013 11:38

Мъжът от Раднево се запалил заради 433 лв. сметка за вода

Видян 1951 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Венцислав Асенов Василев, който се самозапали в сградата на Община Раднево във вторник, поискал прошка и взел пари на заем, за да си купи бензин. Семейство му живее много бедно и не може да си плати сметките. Това накарало Венцислав да вземе крайното решение.


Мъжът има 5 деца и 3-ма внуци. Всички в семейството са безработни. Според съпругата му Стефка той никога не е казвал, че иска да посегне на живота си.


"Мизерията го съсипа. Последните години и двамата нямаме постоянна работа, сметките се трупат, а преди дни дойде съдебен изпълнител да ни иска 433 лв. за вода", обясни тя пред "Труд" и bTV.


Съпрузите живеят от миналия ноември в общинско жилище в панелка в Раднево. Тогава все още работели по програма за временна заетост на разкопки край града. Последните пари взели през януари - около 900 лв. Платили няколко наема, които дължали. Купили печка за дърва за 200 лв. После дошла и сметката за ток от 235 лв. За финал от ВиК поискали 1900 лв. за вода. Оказало се, че предишните наематели дължали парите. После преразгледали сумата и я намалили на 433 лв., но пак била непосилна за фамилията.


Венцислав се ядосвал, че няма как да изхранва децата и внуците си.


Сутринта в деня на запалването споделил, че ходил в полицията да моли за някаква работа. "На обяд му направих кафе, но дори не го изпи. Каза на внучето, че ще отиде за дърва в мазето, но така и не се върна", сподели жената.


Последният, на който се обадил, бил единият от синовете му.


"Обади ми се точно в 15,30 ч и след това си изключи телефона", разказва 25-годишният Тихомир. Казал: "Обичам те много. Не ми се сърди за това, което ще направя".


„Казал е, Тихомире, сине прощавай ми за всичко, което съм направил”, разказва и дъщеря му Милена.


Преди да се запали, звъннал и на по-големия си брат Светлозар, който живее в Сливен. "Брат ми, звъня ти да се сбогувам с теб. Чуваш ме за последно", били думите му.


След като поискал прошка, с 3 лева на заем купил бензин и тръгнал към общината.


На една съседка признал, че парите му трябват, за да се запали, и тя го изпъдила. Друг обаче го съжалил и му дал 3 лв. "На него не казал за какво са му. Човекът мислел, че са за храна", каза жената.


След инцидента съседът Йонко Йовчев помага на семейството с пари и ги закарал в болницата в Пловдив. Споделя, че и друг път Венцислав е намеквал, че може да сложи край на живота си.


Съпрузите живеят заедно с големия си син и двете си внучета Стефко и Венцислав на дъщеря им. Жилището им е от две стаи и малка кухня. От течове таванът е покрит с черен мухъл. Стари мебели и телевизор са най-скъпите им вещи. Помощите за внучетата са единственият сигурен доход на фамилията. За двамата получават помощи от 200 лв. плюс 75 лв. детски добавки. Стефко е първокласник. Той страдал от епилепсия и баба и дядо се грижели за него.


"Това е много неприятен случай", коментира кметът на Раднево д-р Юлиан Илчев. Той добави, че досега мъжът не е търсил среща с него. По предложение на кмета общинският съвет в Раднево отпусна 4000 лв. помощ на семейството.


Венцислав Василев е в тежък токсичен шок, съобщиха от Клиниката по изгаряния на болица „Св. Георги" в Пловдив, където бе приет с близо 80% изгаряния.


Тежко остава състоянието и на 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на Община Варна на 20 февруари. Той се нуждае от още кръв, затова кампанията по кръводаряване продължава.


В сряда сутринта Ашим Асан от Пловдив заплаши да се самозапали пред президентството в София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на