Свързани новини

28.02.2013 10:16

3 000 000 българи и румънци са емигрирали в страни от ЕС от 2007 насам

Видян 1162 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До началото на 2012 г. общо три милиона българи и румънци са се заселили в страна от ЕС, различна от тяхната родина. Това се посочва в данни на Европейската комисия, които предстои да бъдат представени днес на заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, съобщи БТА.

Комисията отбелязва, че след приемането на България и на Румъния в ЕС през 2007 г. броят на гражданите на двете държави, преселили се другаде в Общността, рязко е нараснал, като в началото е бил 1.4 млн. души. Общо 85 процента от емигриралите българи и румънци са били в работоспособна възраст (15-64 години). За сравнение средно сред останалите европейски имигранти делът на работоспособните се равнява на 65.7 на сто.

Статистиката сочи, че българите и румънците се насочват основно към Италия, Испания, Германия, Великобритания, Франция, Унгария, Гърция и Австрия.

Комисията отчита, че гражданите на двете държави от Балканите са наемани на работа дори по-често от останалите европейски имигранти, като тази тенденция е особено откроена във Великобритания, Италия, Гърция и Кипър.

ЕК уточнява, че на 1 януари 2014 г. отпада всякаква възможност за продължаването на съществуващите ограничения за наемането на българи и румънци на трудовия пазар в ЕС. От максималния срок на ограниченията в момента се възползват осем от общо 25 държави от ЕС - Белгия, Германия (частично), Франция (частично), Люксембург, Малта, Холандия, Австрия и Испания (по отношение на румънските граждани).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак