Свързани новини

26.02.2013 11:07

Лондон въвежда лични карти за българи

Видян 1402 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лондон ще въведе система за платена регистрация на граждани от ЕС, които се намират във Великобритания. Според в."Гардиън" това е сигнал, че правителството се кани да принуди милиони граждани от ЕС, живеещи в страната, да се регистрират за нов тип лична карта. Засега идеята е тя да е доброволна и за изготвянето й да се плащат 55 британски лири.


Но изданието припомня, че министърът по въпросите на имиграцията Марк Харпър заяви по-рано този месец, че се обмисля въвеждане на задължителна лична карта за българи, румънци и някои други европейци.


По думите му всеки, които идва от ЕС във Великобритания за повече от 3 месеца, ще трябва да се сдобие с European Residence Document, ако иска да получи достъп до обществени услуги, включително и до социални помощи.


С такъв задължителен ERD, който включва сертификат и карти за право на престой и право на постоянен престой, властите не могат да спират преминаването на границата, но щели по-лесно да следят дали хората са дошли в страната да учат, работят за някого или са самонаети.


В случай, че бъдат одобрени от парламента, повечето от предложените такси ще влязат в сила от 6 април 2013г. Специално тези за групата документи ERD се предвижда "да бъдат въведени по-късно през 2013г., когато ще бъдат коригирани имиграционните регулации от 2006г. относно (гражданите на страните от) Европейското икономическо пространство". Пълната информация ще бъде предоставена на интернет сайта на граничната служба на Обединеното кралство.


"Гардиън" припомня, че идеята за подобна карта е била повдигната първо от консервативния депутат Филип Холобоун, дал за пример действията на Испания. Според него испанците "вече интерпретират по-свободно директивата за свободно движение" като изискват всички граждани от ЕС и членове на семействата им да се регистрират, ако искат да живеят там повече от три месеца. Изисквало се още да уведомяват властите при смяна на адреса или промяна на семейното положение. Холобоун твърди, че с регистрация и британците ще могат да проверяват дали чужденци от ЕС не идват в страната, просто за да се възползват от социалната й система или по друга причина".


Лондонското издание допълва, че според европейското законодателство Лондон не може да въведе дискриминационна мярка само срещу българи и румънци, а ще трябва да задейства European Residence Document за гражданите на всички държави от ЕС. В момента в страната има около 2,5 милиона души с такъв статут (от които всеки шести е ирландец), а за тях документи за престой са доброволни и се използват, когато се кандидатства за разрешително за престой за член на семейството, който няма паспорт от ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв