Свързани новини

19.02.2013 10:16

Новият образователен министър с опорочен проект от Научния фонд

Видян 1506 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият образователен министър Стефан Воденичаров също се оказа автор на неизряден проект, получил финансиране от фонд “Научни изследвания“ по време на стара конкурсна сесия, съобщи Медияпуул. Нарушенията, документирани от държавната финансова инспекция, са от 2008 година, когато Воденичаров е бил директор на Института по металознание. От Министерството на образованието допускат, че нарушения на правилата има, но според тях отговорност носят само длъжностните лица в научния фонд.


Проверка на държавната финансова инспекция за старата конкурсна сесия открива нарушение в проекта, ръководен от Воденичаров, иинспекторите предписват фонда да си поиска неправомерно изхарчените пари, включително и по съдебен ред. А бившият директор на фонда проф. Емил Хорозов твърди, че целият проект е класиран извън правилата.


По време на сесията от 2008 година Институтът по металознание се явява с два проекта - “Изследване на наномодифицирани сплави и тяхното приложение при леене“ и “Изграждане на център за анти-терористични интелигентни системи“. Първият проект получава общо 83 точки – колкото е минималния праг за финансиране на проекти, а вторият – 61.25 точки. При проверката си държавната финансова инспекция отбелязва, че не е ясно какви са мотивите за класирането на втория проект, който не отговаря на условията и при наличието на проекти, оценени с много по-високи окончателни оценки. “От представените документи не става ясно какво е общото между двете теми и основанието да бъдат обединени в общ проект“, се казва в доклада на инспекцията. Ръководители на проектите са ст. н. с. Валентин Манолов за първия модул и Стефан Воденичаров за втория модул.


За първия модул са отпуснати 280 000 лева, а за втория модул – 600 000 лева. В нарушение на правилата модулът, ръководен от Воденичаров, предвижда за възнаграждения да отидат 66.3% от общата сума, вместо 35%, както е според правилата на фонда. Вместо 210 000 лева за заплати са били договорени 398 000 лева, за което от финансовата инспекция са съставили акт на тогавашния управител на фонда проф. Анастас Герджиков. Според финансовите инспектори липсват и достатъчно доказателства, че 25 000 лева, които Институтът по металознание превежда на Академията на МВР, са използвани за целите на проекта. Затова инспекцията предписва парите да бъдат възстановени от изпълнителя на проекта като фондът е задължен да си ги потърси, включително по съдебен ред.


През 2010 година е сключен анекс и сумата на проекта е намалена от 600 000 лева на 450 000 лева, като през първия етап авансово са били изплатени 300 000 лева и затова за втория етап е определено финансиране от 150 000 лева.


И тук финансовата инспекция открива неправомерно надвишение на средствата за заплати, тъй като вместо 52 500 лева, са договорени 88 200 лева. За това е съставен акт на новия управител на фонда проф. Емил Хорозов.


Според финансовия отчет на проекта за първия и втория етап общо за възнаграждения са дадени 241 250 лева, а полагащите се средства са 157 500 лева или с 83 750 лева по-малко. Инспекцията предписва тази сума да бъде възстановена, допълва Медияпуул.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от