Свързани новини

15.02.2013 17:31

Топжурналисти пишат на Цацаров заради Борисов

Видян 1853 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и Народното събрание с искане да се провери има ли образувани дела за оперативно наблюдение на журналисти, поръчани от министър-председателя Бойко Борисов, подписаха 24 български журналисти, съобщава Медиапул.


Писмото е провокирано от репликата на министър-председателя: "Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички.” Изявлението на Борисов бе по повод изнесената в медиите информация, че през 1997 г. ЦСБОП му е завела дело за оперативно наблюдение.


В писмото се настоява главният прокурор Сотир Цацаров да разпореди проверка има ли случаи на неправомерно използване на специални разузнавателни средства срещу журналисти и, ако има, по чие разпореждане е станало това. "Има ли случаи на неправомерно създаване на оперативни дела и регистриране на журналисти като агентура, за да се създаде привидно, формално основание за тяхното наблюдение", питат още подписалите писмото.


Искането към Народното събрание е да провери дали службите са разработвали репортери по искане на Бойко Борисов.


"Обръщаме се и към вас, уважаеми народни представители, с настояването да формирате анкетна комисия, която да извърши комплексна проверка на нормативната уредба и на практиката за нейното приложение на всички служби, които могат да извършват оперативно-издирвателни дейности и да прилагат специални разузнавателни средства, независимо на чие подчинение са, защото по друг начин засегнатите от незаконно подслушване и следене не могат да защитят своите права."


"Думите на министър-председателя на България, че може да разпореди на компетентните служби да образуват дела за оперативно наблюдение на всеки български гражданин представляват деклариране на намерение за превишаване на власт (престъпление по служба). За намерение наказателна отговорност не се носи, но публичното изявление налага, господин главен прокурор, да извършите проверка дали то е било надхвърляно досега и дали са били извършвани престъпления", казват още подписалите писмото.


Българските журналисти, които не реагираха веднага след изказването на Борисов, цитират колегите си от "Репортери без граници". "Съдържанието на това изявление, квалифицирано от международната организация “Репортери без граници” като “разрушително послание” , което може да има “катастрофални последици не само в България, но и във всички балкански страни”, повдига въпроси с основополагащ характер за съществуването на правов ред и съблюдаването на върховенството на закона в страната. Те се отнасят пряко до вашите законни задължения и компетентност, защото парламентът формира законодателната основа на правовата държава, а главният прокурор осъществява надзор за законност и ръководи всички прокурори, които съгласно чл. 127 от Конституцията единствени притежават властта да повдигат обвинения за извършени престъпления", пишат още от колегията и напомнят на институциите: "Вярваме, че разбирате значението на повдигнатите теми както за журналистическата колегия в България, така и за европейската медийна общност, част от която заяви, че е “шокирана, разтревожена и възмутена” от изявлението на един “европейски държавник."


Подписи под искането си за прокурорска проверка и анкетна комисията са положили Калина Андролова,Весислава Антонова, Иван Бакалов, Еми Барух, Иван Бедров, Марин Бодаков, Росен Босев, Ясен Бояджиев, Пролет Велкова, Силвия Великова, Мирела Веселинова, Петър Волгин, Петя Владимирова, Асен Генов, Светлана Георгиева, Елена Енчева, Лили Маринкова, Полина Паунова, Веселин Стойнев, Светослав Терзиев, Цветозар Томов, Стойко Тонев, Лилия Христовска и Копринка Червенкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец