Свързани новини

14.02.2013 11:03

Фидосова пак продъни избирателния кодекс

Видян 1961 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трудно, бавно и с много спорове и политически нападки в сряда се проведе приемането на Изборния кодекс от Народното събрание. Депутатите спореха по почти всяка точка. Положението все повече заприличва на ситуацията отпреди Нова година, когато изборното законодателство забуксува. Основният спор се разгоря между представители на ГЕРБ и опозицията в лицето на БСП и ДПС, предаде ДнесБг.


През декември обсъждането на кодекса спря заради споровете в пленарна зала, бойкотът на опозицията и ”обидата” на ГЕРБ от изказванията на левицата.


В сряда дебатът стигна до обсъждания как българските граждани ще доказват, че ”не са камили”, трябва ли Мая Манолова от БСП да бъде сложена в забранителния списък за гласуване заради ”невменяемост" или "непоправимост”.


Вчера за пореден път спорът се водеше основно около това опитва ли се мнозинството да предреши вота – теза, лансирана от БСП и ДПС.


Особено бурна дискусия предизвика идеята застъпниците да не могат да се движат между отделните избирателни секции. Парламентът в крайна сметка прие на застъпниците да се издават удостоверения, в които се посочва номерът на избирателната секция, в която ще упражняват правата си в изборния ден.


Мнозинството, в лицето на председателя на правната комисия в НС Искра Фидосова, обясни, че по този начин ще се ограничи купуването на гласове от застъпници. Изказването предизвика моментална реакция у БСП, които обявиха, че Фидосова явно приема застъпниците като купувачи на гласове.


Вие създавате фигурата на контролирания застъпник, възмути се и Христо Бисеров от ДПС.


Мая Манолова от БСП също видя проблем в идеята и обясни, че със закрепостяването на застъпниците се създават възможности за по-големи манипулации.


Спорове предизвика и създаването на постоянна администрация към ЦИК.


Дейността на централната избирателна комисия ще се подпомага от администрация, която ще се ръководи от главен секретар, който ще назначава служителите в тази администрация. Основни действащи лица в този спор отново бяха представителите на ДСП, БСП и ГЕРБ.


Ще се опитам да бъда много усмихната днес, заяви Фидосова в отговор на протестите на опозицията срещу създаването на длъжността главен секретар. Четин Казак от ДПС лансира тезата, че в ЦИК има длъжността секретар, а главният секретар ще дублира функциите му. Тази теза беше отхвърлена от мнозинството.


Дебатите се разгорещиха и при гласуването на текстовете за правилата за гласуване на българите в чужбина.


Изборният кодекс предвижда българите в чужбина да подават заявление за гласуване 30 дни преди изборния ден. Левицата възрази срещу удължаване на срока, който в момента е 25 дни.


Михаил Миков се възмути, че така можело да се стигне дотам избирателите да трябва да подават заявленията, преди изобщо президентът да е насрочил дата за изборите.


Споровете прераснаха в обиди при обсъждането на забранителните списъци. Опозицията настоява хората, които са във въпросните списъци, да могат да обжалват решението 5 дни след като са получили уведомлението, а не както е записано в законопроекта - 3 дни.


Именно тук се разгоря спорът за вменяемостта. Мая Манолова използва самоирония и запита какво да направи, ако види, че е в забранителния списък заради невменяемост. Фидосова веднага подхвана темата и си направи доста груба шега, като обясни, че Манолова трябва да се види в тези списъци по-скоро с мотив ”непоправимост”.


Оттук думата взе Корнелия Нинова, която цитира правилника за работа в НС, според който от трибуната не може да се отправят обидни квалификации.


Реагирала съм своевременно, отсече председателят на парламента Цецка Цачева. Нинова обаче не се съгласи и призова за санкции.


В крайна сметка НС прие списъците да се публикуват на сайта на всяка община най-малко 10 дни преди вота. Всеки, който има право на глас, но е във въпросния списък ще може да пусне молба да бъде заличен от него до три дни след публикуването на списъците.


Днес се очаква парламентът да продължи обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец