Свързани новини

11.02.2013 13:07

Папа Бенедикт XVI се оттегля

Видян 1257 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си. Това стана ясно от реч на латински по време на консисторията във Ватикана, съобщи говорителят на Светия престол. Очаква се оттеглянето да стане в края на месеца. „Папата обяви, че ще се откаже от поста си в 19,00 часа по Гринуич на 28 февруари. Тогава ще започне периодът овакантено място“, уточни говорителят на Светия престол отец Федерико Ломбарди. Това се случва буквално дни след като България избира нов патриарх на 24 февруари.


Оттеглянето му е свързано със здравословното състояние на папата, който вероятно смята сам да избере следващия глава на Римокатолическата църква. Очаква се в края на месеца да бъде избран временен наместник, а в началото на следващия месец преди католическия Великден на 31 март да бъде свикан конклав и избран официалният наследник на Бенедикт XVI. Според Ройтерс Бенедикт XVI е заявил, че осъзнава „тежестта от решението“ си, което се дължи на здравословното му състояние. „Потресен съм от тази неочаквана новина“, заяви италианският премиер Марио Монти. Според италианския президент Джорджо Наполитано това е жест на изключителен кураж и огромно чувство за отговорност. Последният оттеглил се папа е Грегорий XII през 1415 г. 85-годишният папа бе избран за глава на 19 април 2005 година след смъртта на папа Йоан Павел II. Бенедикт, чието светско име е Йозеф Ратцингер, е роден в селцето Марктъл ам Ин в Бавария, Германия на 16 април 1927 година в семейството на полицейски служител. През 1951 година завършва специалност Теология и философия в Мюнхенския университет Лудвиг Максимилиан. На 24 март 1977 е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI. На 25 ноември 1981 папа Йоан Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, най-старата и важна конгрегация на Ватикана.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и