Свързани новини

08.02.2013 14:17

100 пъти по-малко от нужното изхарчил кабинетът срещу пушенето и дрогата

Видян 1390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството е изразходвало едва 600 000 лева за политика за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и наркотици вместо 77 милиона, които вече са били събрани от държавата и е трябвало да бъдат похарчени именно за това.


Данните оповести червената депутатка Корнелия Нинова, която от парламентарната трибуна обясни, че член 53 от закона за здравето регламентира, че „Едно на сто от средствата, постъпили в републиканския бюджет от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества", предаде Нюзбг.


Социалистите са пресметнали, че общо за четири години от акцизи ГЕРБ са събрали 7,748 млрд. лв. Един процент от тази сума е 77 милиона лева, които е трябвало да бъдат изразходвани за превенция на тютюнопушенето и наркотиците.


„Политиката ви за борба с тютюнопушенето е абсолютно лицемерна", обърна се Нинова към здравния министър Десислава Атанасова, която отговаряше на парламентарно питане на депутатката от БСП.


„Увеличихте акциза на цигарите с идеята, че това ще подобри здравето на нацията. След три години в доклада на правителството за националната сигурност пише, че единственият резултат от увеличаването му е увеличаването на контрабандата", подчерта социалистката.


Преди тези обвинения на Нинова, пред почти празната пленарна зала, здравният министър се отчете детайлно за изразходваните средства за превенция на тютюнопушенето, подчертавайки, че здравето на нацията е основен приоритет на управляващите.


От думите й стана ясно, че общо в тази насока са изразходвани около 600 000 лева. 293 400 от тях са похарчени през 2012 година в изпълнение на националната политика за борба с наркотиците. През 2013 г. предстои утвърждаването на разходи по стратегията на обща стойност 370 000 лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева