Свързани новини

08.02.2013 12:49

ЕЦБ прогнозира инфлация под 2 % в Еврозоната

Видян 1243 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги повлия на курса на еврото и то рязко поевтиня срещу долара в последните часове. Това се случи по време на редовната пресконференция на италианеца след заседанието на ръководството на ЕЦБ, на което Драги заяви, че инфлацията засега не е заплаха. След изказването еврото поевтиня на валутните пазари до 1,3430 срещу долара. Преди коментара на шефа на ЕЦБ двете валути се разменяха около 1,3560.


Поскъпването на еврото е признак за възвръщане на доверието в еврозоната, коментира Марио Драги по време на пресконференцията. Той припомни, че неговата институция няма определена цел по отношение на обменния курс.


По-рано френският министър на финансите Пиер Московиси обяви, че Франция ще продължи да твърди, че курсът на еврото е прекалено висок, за да бъде от полза за европейската икономика. В отговор президентът на ЕЦБ прогнозира, че икономическата активност в Еврозоната ще се възстанови постепенно към края на годината.


"Икономическата слабост в еврозоната вероятно ще продължи в началото на 2013 година. По-късно през 2013 година очакваме икономическата активност постепенно да се възстанови, подкрепена от нашата парична политика за стимулиране на икономиката, засиленото доверие на финансовия пазар, както и укрепването на глобалното търсене. Повишаването на стойността се дължи на чувството за завръщане на доверието в еврото”, заяви президентът на ЕЦБ.


В прогнозата си Драги допълни още, че инфлацията в еврозоната вероятно ще спадне под целта от 2 процента, определени от банката.


Междувременно "Ройтерс" съобщи, че ЕЦБ се е съгласила да облекчи дълга на Ирландия, като за целта преструктурира заема за банковия сектор на страната. Ирландия от няколко месеца се опитва да постигне тази сделка с ЕЦБ, за да облекчи публичните си финанси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а