Свързани новини

06.02.2013 10:09

Сергей Станишев: Няма гаранции за сигурността на българите

Видян 1223 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През изминалите месеци неведнъж г-н Борисов, г-н Цветанов са заявявали, че биха обявили резултат при неоспорими и категорични доказателства, които ще издържат в съда. За мен това, което се случва в момента, е че очевидно правителството е избрало политическия подход. По същество огласява една версия, която бе заявена от държавата Израел още в първия ден след атентата, когато не беше и започнало разследването.


За мен важното е, че това според мен създава допълнителни рискове, включително големи за сигурността на гражданите на България. Призовах няколко пъти и представители на службите, които бяха там, да направят своя анализ и да кажат: Какво ще последва и колко ще се засилят рисковете след обявяването на някакви етапни резултати? Призовах правителството да не го прави в този момент докато разследващите органи не си приключат работата, защото ясно беше казано и от главния прокурор, че работата продължава, оперативна информация се събира и много от тези неща, за които докладва министърът на вътрешните работи са оперативна информация. Трудно може да се говори за окончателни и категорични доказателства.


Това за мен е направено под външен натиск от страна на правителството. Питам се каква е цената? Каква е цената за подобно изявление и кой ще я плаща. Не дай Боже нещо да се случи. Според мен това е неоправдано действие. Изключително опасно.


Г-н премиерът каза преди време, че няма да прави компромис със своята лична сигурност, когато става дума за охраната му. Както знаете той е много тежко охраняван. Не разбирам защо с това изявление той прави компромис със сигурността на българските граждани, които трябва да влизат в многолюдни места, железопътни гари, летища, автогари, молове, при сегашното състояние на сигурността и неефективността в работата на службите. За мен това е абсолютно неоправдано.


Това, което изслушах не ми дава основания да направя някакви категорични заключения по отношение на атентата в Сарафово. Това ме тревожи - че някак си се предрешава ходът на самото разследване с позицията, която правителството заяви, че възнамерява да огласи. Това е игра със сигурността и с живота на българските граждани. Задавам си въпроса, каква е цената и каква е причината да се промени позицията на правителството. Очевидно, че натискът не е от Москва и не е от Брюксел.


Самият доклад на външния министър изобщо не съм го коментирал по същество, защото да слушаш доклад на сериозна тема за ситуацията в толкова нестабилен регион като Близкия изток, регион, който има пряко отношение към сигурността на България по слух, на ухо, без да имаш възможност да видиш конкретните текстове. Част от текстовете могат да бъдат приети, част от текстовете са много противоречиви. Има и вътрешни противоречия. Това не е сериозен подход.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден