Свързани новини

05.02.2013 16:51

Резервът падна под законовия минимум

Видян 4304 пъти | Коментари 0
Гласували 11 рейтинг: 4.9091
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 1 февруари Министерството на финансите трябваше да оповести, че към 31 януари фискалният резерв на България ни е стопен под сваления от това правителство от 6 на 4,5 млрд лв. законов минимум.


В началото на всеки месец ведомството дава информация по въпроса. Този мълчи. За да не се разкрие тайна, която обаче няма как да бъде опазена.


Защото, както е казал Буда, има три неща, които не могат да бъдат скрити: слънцето, луната и истината.


Въпреки многократните изявления на вицепремиера, че изпращаме 2012 г. със 7 милиарда резерв, оказва се, че по официални данни на БНБ към 31 декември 2012 г. в нея са едва 5,8112 млрд. лева. Според финансовото министерство пък сумата е 6,081 млрд. Което във всеки случай е доста под 7 милиарда и далеч под оставените от Тройната коалиция 8,2 млрд. лв. за черни дни.


Това, което се спестява на публиката е, че в тази сума влизаха парите от новата емисия облигации на България от 2012 г., която вкара в хазната близо 2 милиарда лева.


През януари 2013 г. обаче държавата плати дължимото по заема, взет по време на царското правителство за предсрочно изкупуване на облигации. Става дума за 1,7 млрд лева. За погасяване отидоха точно взетите назаем миналата година чрез продажба на нови облигации пари. Това и стопи резерва на държавата.


Резултатът е, че на 31 януари 2013 г. във фискалния резерв са останали 4,378 млрд. лв., заявиха пред 19 минути официално от Българската народна банка.


Още в края на миналата година икономически анализатори предупредиха Дянков, че в първото тримесечие държавата прави най-сериозните си разплащания и трябва да ги посрещне подготвена. Подобна криза с парите имахме и миналата година. За да свържем двата края, бе теглен облигационният заем. Държавата пласира облигации за 950 млн. евро. Както разбрахте, основната част отиде за погасяване на предишните облигации, а друга незнайно къде.


Голям плюс е, че тази година нямаме и земеделски разплащания, защото иначе съвсем щяхме да бъдем за мустака, коментират експертите. Миналата година за това отидоха над 700 милиона лева.


Напомняме, че фискалният резерв съдържа в себе си резервите от НОИ, НЗОК и фонд Козлодуй, които законът забранява да се харчат по други пера, което пък значи, че в момента свободната му част фактически е нищожна.


Напомняме също публикуваната от нас още в петък информация, че 10 от 30-те банки в България за първи път от 10 години показват загуби. Сред тях са и някои големи трезори, включително водещи гръцки, които обаче на нашия пазар играят с български пари.


Какво друго е това, освен финансова стабилност?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни