Свързани новини

04.02.2013 16:31

Тръбата на Южен поток излиза на плаж от Натура

Видян 1478 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първата тръба на Южен поток ще излезе край българския бряг на екзотичния плаж Паша дере още през 2015 г., предаде BNews.


Инвестиционните намерения звучат добре, но еколози отсега алармират, че районът на Паша дере е в екологичната мрежа Натура 2000. Плажът е един от малкото запазени райски кътчета на Черноморието. Хората пък са притеснени от шума от компресорната станция.

Няма никакви съмнения, че плажът Паша дере попада в зоната на "Натура 2000", каза за BNews Петко Ковачев от ПП "Зелените".  Той обясни, че защитените територии имат както сухоземна, така и морска зона.  Варненският плаж е защитен и по двете евродирективи - за местообитанията и птиците.

Според Ковачев, само тръбата на "Южен поток" е проектирана да минава през Паша дере, а компресорната станция ще бъде изградена извън зоната на плажа.

Тя обаче е предвидена прекалено близо до къщите и вилите на хората, живеещи в южните райони на Варна. Според Ковачев, тепърва ще се правят анализи за риска от прокарването на газопровода, особено в районите като Паша дере.  

Същевременно жители на южните вилни райони на Варна алармират, че компресорната станция е прекалено близо до къщите и до гората, която е в Натура 2000, и шумът от нея ще навреди както на хората, така и на животните.    
Годишният капацитет на „Южен поток” ще е 64 милиарда кубика, съобщи заместник областният управител на Варненско Пламен Манушев миналия петък. Той се е срещнал с представителите на фирмата, която ще изгради тръбите под морското ниво.

Компанията е собственост на 4 големи икономически субекта, като 50 на сто в нея притежава „Газпром”.

Тръбите ще тръгнат от Анапа, Русия, ще поемат на юг, ще минат през турската морска икономическа зона, за да излязат на Паша дере във Варна.

Дължината на тръбата е 930 км. Тя ще минава по дъното на Черно море, като най-дълбокото място, на което ще бъде положена, ще е на дълбочина 2250 м.

Общо 4 тръби ще носят природен газ. Те ще бъдат полагани поетапно. Първата ще е готова до 2015 г., а целият проект - до 2019 г. Експлоатацията им ще е 50 г.

В българската акватория специалистите са работили така по проекта, че тръбите да заобиколят всички артефакти по морското дъно – 6 потънали кораба и едно неолитно селище, уверили от фирмата пред зам.-губернатора.

Ще се съобразят и с плажуващите на атрактивния плаж Паша дере – тръбите ще бъдат полагани извън туристическия сезон. Не са забравили и фауната – работата ще бъде стопирана и при гнезденето на птиците, твърди зам.-областният.

След изграждането обаче шумът от компресорната станция и риска от взрив ще бъдат постоянни, множеството земетресения в последните месеци с епицентър на дъното на Черно море, където ще бъдат тръбите с огромните количества природен газ.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни