Свързани новини

04.02.2013 14:39

Властта не ще да си сваля заплатите

Видян 1569 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Освен 2448 лева надница, депутатите вземат още 1615,68 безотчетни в пликче и по 367,20 лв. за участие в комисии – всеки е поне в две; общо 4800 лева на месец!!!


Депутатите не намериха време за целия си първи работен месец да замразят своите заплати, както обещаха с идването на ГЕРБ на власт през юли 2009 г.
Така, за разлика от пенсионерите, народните избраници, министрите и президентът са зарадвани от двойно компенсиране на 5-процентната инфлация миналата година. Напомняме, че възрастните хора ще вземат евентуално 9% компенсация за 4-годишния ръст на цените и то чак от 1 април.
Нужно ли е да напомняме на този фон, че депутатите не спазват и обещанието си да идват на работа – за цял януари така и не се събраха повече от половината дори на заседанията покрай референдума?
Редовият депутат вече е получил за януари с увеличението от 12% своите 2448 лева повишена заплата – три пъти средното възнаграждение в държавния сектор от 816 лв.
Това, което не ни казват е, че към тях му се е вдигнала и сумата „в пликче” – безотчетните незаконни и освободени от данъци пари, които се отпускат кой знае защо от държавата – 2/3 върху заплатата или нови 1615 лева. Третото перо в доходите на хубосниците, които дори не ходят на работа е участието в комисии – и то се вдига с индексирането на заплатата с 12 % от 1 януари, вече е 367, 20 лв. бонус за участие в комисии. Редовият народен представител участва в 2 комисии и така се черпи с още 734 лева. Общата сума на дохода на народния представител е 4800 лева на месец – реално не 3, а 6 пъти над средната заплата в администрацията.
Към тях обаче трябва да се прибавят безплатните за депутатите наеми за сметка на данъкоплатеца, безплатният транспорт, включително и самолетен, пак за сметка на бедния български народ и другите екстри – чак до безплатния фитнес, в какъвто неотдавна инвестира парламентът.
Двойни на депутатските доходи имат президентът, леля Цецка – домакинята на парламента и премиерът. С 12% скочиха и заплатите на техните министри, които през декември се клеха, че няма да допуснат увеличение на заплатите. Поради акъла на здравната „тежка артилерия” Деси Атанасова се разбра, че и членовете на кабинета вземат по 5000 лв. отгоре. Това са т.нар. представителни, за които преди 23 години съдиха момчетата от отбора на Тодор Живков.
Добавяме информацията от в. Труд, че двойно повече от предвидените пари е похарчил като бюджет Министерският съвет.  Според бюджета, който е Закон, 67 466 000 лв. са били предвидените разходи за годината. В следващите 12 месеца обаче план-сметката на ведомството е актуализирана многократно и разходната част е набъбнала повече от 2 пъти - на 151 244 155 лв.
Реално изразходваните средства за годината обаче са 149 076 340 лв и с цялата си наглост някой разправя за „спестяване” на 2 млн. лв. От тези пари, вместо 12 милиона, цели 30 милиона лева е струвала на лишените от здравеопазване българи любимата на властта Првителствена болница. Ако 150 милиона лева бяха разпределени на пенсионерите, това щеше да означава по 70 лв. коледна добавка за всеки старец. Майчинските пък биха били увеличени 5 пъти – от 35 кинта до сравнително нормалните 170 лв.
Всичко това нямаше да бъде толкова възмутително, ако фарсът не се разиграваше за пореден път. Понеже паметта народна е кратка, напомняме статия от 22 февруари миналата година: „Депутатите приеха да си замразят заплатите. Проектът за решение за спиране на преизчисляването на основното месечно възнаграждение на народните представители бе подкрепено от 133 депутати, „против” – 3, „въздържал се” един. Почти два часа депутатите обсъждаха дали да си замразят заплатите. По време на дебата Антон Кутев от БСП предложи размера на заплатите на народните избраници от ГЕРБ да бъде намален с 1000 лева докато не бъдат увеличени пенсиите с 35 %. От 112 гласували за това предложение, 17 бяха „за”, 62 против, а 34 се въздържаха. Двама от ГЕРБ продкрепиха предложението”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог