Свързани новини

04.02.2013 14:08

Роми крадат и опустошават къщи в Карлуково

Видян 1779 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жителите на село Карлуково от месеци живеят с усещането за липса на държава. Причината – десетки обири ежемесечно оставят къщите им плячкосани и опустошени. Хората определят случващото се като пълен вандализъм и за пореден ден излязоха на протест на площада на селото, предаде bTV.


„Не може да се живее. Последните години и месеци има бум на кражбите, положението стана нетърпимо. Всичките 105 къщи са обирани, някои и по 20 пъти”, каза възрастна жена, чиито дом също е попадал под „набезите” на живеещите в Карлуково роми.


Пред екип на bTV хората показаха „оглозганите” си домове – отмъкнати електроуреди и мивки, отрязани бойлери и лампи, откраднати дрехи, легла, одеяла и всякаква друга покъщнина, претърсени мазета и тавани. Нищо не е останало скрито от погледа и ръцете на крадците.


В повечето случаи става въпрос за действане по конкретна схема – през счупен прозорец на къщата обирджиите вкарват непълнолетно дете, което претърсва къщата и започва да изнася вещите. За по-големите „придобивки” влизат и цели групи от хора. След това откраднатото се натоварва на автомобил – и така до следващата „проверка” отново на същата къща.


Протестиращите жители на Карлуково заявиха, че искат промени в Закона за защита на частната собственост, както и в този за защита на непълнолетните. Настояват и за бързо правораздаване, защото на практика крадците са известни – както на кмета и полицията, така и на съда в Луковит.


Факт е обаче, че според закона дребните кражби на вещи не се наказват ефективно, а непълнолетните престъпници изобщо не попадат под ударите на каквито и да е санкции. Така колелото се завърта и се стига до ситуацията, в която няма неплячкосан дом в селото.


„Ние се стараем да откликнем на нуждите на хората, да свършим нашите работа. Знае се кой краде – над 75% извършителите са разкрити, нещата са дефакто на лице. Но положението е много критично”, заяви главен инспектор от Луковит.


Кметът на Карлуково пък каза, че от 2 месеца кражбите ескалирали особено силно. Те обаче не били продиктувани от факта, че ромите са гладни, а от чувството за безнаказаност.


И наистина – пред екип на bTV представители на ромската махала заявиха, че имат пари, дори в евро, работят по чужбина и разполагат с коли и всякакви удобства – нито една тяхна къща не била обирана.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата