01.02.2013 16:29

Еврото с нов годишен връх спрямо долара

Видян 1387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Eврото се повиши до нова най-висока стойност от над година насам спрямо долара, след като преодоля и следващото ключово психологическо ниво при 13600, предаде Profit.


Най-високата стойност, до която единната валута се повиши, бе при ниво от 1.3633, близо до което се търгува валутната двойка рано тази сутрин. Йената продължи да поевтинява с рекордни темпове спрямо останалите основни валути вследствие на продължаващите спекулации за агресивни действия от страна на японската централна банка под натиска на правителството. Щатският долар се повиши до нива на търговия над 92 йени - невиждани от средата на 2010 г. Още по силно бе поевтиняването на йената спрямо еврото. Единната валута се повиши до най-висока стойност от 125.73, като се търгува сутринта при нива около 125.50 йени за едно евро. Това бе най-високата стойност за валутната двойка от 14 месеца насам. Паундът също регистрира силно поскъпване спрямо долара, като се търгува при нива от 1.5870, след като вчера моментно поевтиня до нива около 1.5770. Доларът се върна отново под паритет спрямо канадския. „Всички данни, идващи от Япония, продължават да сочат слабост, което означава, че още много трябва да бъде направено, за да се справи икономиката с дефлацията“, според Стан Шаму, пазарен стратег в IG Markets Ltd., цитиран от Bloomberg.


“На поста ръководител на централната банка трябва да се поставия някой, който е много агресивен, така че всеки път, когато долар-йена се понижи, да се намират купувачи“, допълва още специалистът. За последните пет сесии йената е загубила 1.4% от стойността си спрямо долара, с което се насочва към 12-о поредно седмично понижение, или най-дългата подобна серия от 1971 г. насам. От края на миналата година йената е загубила 7% от стойността си, което е най-голямото понижение сред основните валути. Доларът е поевтинял с 0.5% за същия период, докато еврото е поскъпнала с 3.1%. „Позитивният сентимент към еврото е превишил дори нашите собствени очаквания и ние вярваме, че този тренд ще продължи“, коментира Стивън Сейел, валутен стратег в BNP Paribas SA. Банката вижда единната валута при нива от 1.38 до края на годината, което е значително повишение на предишните й прогнози за нива от 1.3200. В Китай индексът относно производствената активност се е понижил до 50.4 пункта, в сравнение с 50.6 пункта през декември. Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за ниво от 51 пункта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.