Свързани новини

29.01.2013 11:03

Плевнелиев в Париж за спасяването на евреите

Видян 1467 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На възпоменателен ден на Холокоста присъства президентът Росен Плевнелиев в Париж. Той е организиран от ЮНЕСКО, предаде Дартснюз.


Президентът поиска повече гласност на фактите защо България не е успяла да спаси евреите от Егейска Тракия и Вардарска Македония от Холокоста. Росен Плевнелиев посети Мемориала на Холокоста в Париж, съобщи БНТ. На тези стени са изписани имената на 76 хиляди френски евреи, 11 хиляди от тях - деца. Те са били убити от нацистите по време на Холокоста, но тези стени възстановяват тяхната идентичност. Според президента Европа не знае достатъчно за това, че преди 70 години България е спасила всичките си евреи, трябва да се обяснява и защо не е успяла да помогне на тези в Егейска Тракия и Вардарска Македония. "Не може България 70 години да не може да посочи много ясно фактите и документите, които стоят зад тях. Истината е категорична и тя показва, че България не е била в състояние и не е имала предпоставки да спаси живота и на евреите във Вардарска Македония и Беломорска Тракия. Но от друга гледна точка България е постигнала нещо изключително, никой друг не го е направил - да спаси над 46800 живота", отбеляза президентът Плевнелиев. Българският посланик във Франция Марин Райков, участвал активно в подготовката на отбелязването на събитията смята, че особено непонятно е отричането на факта, че България спасява евреите си. "Да се отрича, че България е спасила своите сънародници от еврейски произход, за мен е изключително неморално. Въобще неморално е да се използва Холокоста за политикански цели. Вярно е, че изолирани личности, изолирани хора, изолирани правителства си позволяват понякога да лансират подобни тези, които другите отхвърлят. Такъв е и този случай с отрицание спасението на българските евреи", заяви нашият дипломат. По време на срещата си с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова президентът й предложи в списъка на Световното нематериално културно наследство да влязат още четири български богатства - двугласното пеене в Неделино, кукерският фестивал в Перник, изработването на Чипровски килими и песен от Сатовча. България обяви желанието си и за включването на старобългарското Асеманиево евангелие, което се намира в Музея на Ватикана, в регистъра "Паметта на света". Росен Плевнелиев се срещна и с френския президент Франсоа Оланд, като след разговора им стана ясно, че се очаква в следващите няколко години френските инвестиции в България да се увеличат около четири пъти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец