Свързани новини

29.01.2013 10:19

Бръснарница и фирма за кашкавал сред получилите финанси за научна дейност

Видян 1917 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Проектите, които кандидатстват за финансиране от Фонд „Научни изследвания” по принцип се класират – последната година обаче такова класиране нямаше. От 1200 проекта са одобрени 95, без да е ясно как са избрани, не видяхме рецензии”. Това обясни пред bTV Виктор Атанасов, учен от физическия факултет на СУ, участвал в срещата с премиера Борисов и финансовия министър Дянков, проведена в понеделник.


След нея Борисов поиска и прие оставката на образователния министър. Според Атанасов именно Сергей Игнатов е протежирал корупцията в научния фонд към БАН. Той разписвал одобрените проекти, много от които били на фирми на хора от неговото обкръжение или свързани с Нов български университет, чийто ректор бе Игнатов, преди да заеме министерското кресло.


„Тези кръгове около него са взели около 3 млн. лева. Има фирма, занимаваща се с опаковане на музейни експонати, собственост на преподавател в НБУ, която печели 300 000 лева за изследване на общественото мнение за музеите”, каза още Атанасов.


По думите му, има и по-фрапиращи случаи. Сред спечелилите финансиране са частни фирми – за кашкавал или бръснарница, които по принцип нямат научна дейност, кадри и оборудване. Друга столична фирма, регистрирана в последния ден за кандидатстване, печели проект за разработка на наносателит – на стойност 480 000 лева.


Виктор Атанасов разкри още, че в „далаверите” лично е участвал управителят на Фонд „Научни изследвания”, който преди ден също си подаде оставката. Той бил съсобственик във фирми, а негови съдружници също печелили проекти.


„Дали сме сигнал на прокуратурата – за нарушения в нерегламентираната държавна помощ. Разбрахме и от премиера, че докладът на Инспектората към МС също е предаден на прокуратурата. Но сумите вече са преведени, на 19 декември миналата година, усвоени са. Юридически е много сложно да се върнат. Все пак ще имаме и среща с Барозу”, заключи младият учен от СУ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и