Свързани новини

28.01.2013 16:54

МВР обяви най-голямата поръчка на пожарни

Видян 3828 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на вътрешните работи обяви поръчка за доставка на 67 коли за гасене на горски пожари, показва справка в Агенцията за обществените поръчки, предаде КапиталБг.


Прогнозната стойност на договора е 40 млн. лв. без ДДС, а срокът за подаване на документи е 19 февруари. Доставката трябва да приключи до две години. Конкурсът е към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  

Поръчката е най-голямата досега за подобна техника и се финансира чрез оперативна програма "Околна среда". Тя е разделена на две части: за пожарни коли клас М (с по-голяма вместимост) и за такива клас L. Условията към кандидатите са за общ оборот от последните три години от 20 млн. лв. и най-малко 12 млн. лв. продажби за периода на същия тип техника (клас М) и 8 млн. (клас L). Основните критерии за възлагане на поръчката са предложената цена (80%) и срок на изпълнение (20%).

През последните години имаше няколко конкурса за доставка на пожарни коли, спечелени от познати имена в сектора като "Авто инженеринг холдинг груп", "Булавто" - вносителя на специализираните машини Iveco Magirus, и чешката СПС-ВКП. Много от договорите получи първата компания, която търгува и дооборудва специализирана техника като пожарни, линейки, катери и др. Справка в Търговския регистър показва, че оборотът на фирмата за последните три отчетени години - 2009, 2010 и 2011 г., е малко над 20 млн. лв. "Авто инженеринг холдинг груп" стана известна покрай ареста на управителя й Росен Маринов, който пред три години беше обвинен в предлагане на подкуп на държавен служител, но впоследствие беше оправдан. Маринов влезе в новините, като протестираше пред Министерския съвет заради неполучени пари по доставка на катери.                 

Финансирането е по линия на оперативна програма "Околна среда". В две от направленията, в които програмата работи - "Води" и "Опазване и възстановяване на биоразнообразието", съществуваше реална опасност от загуба на средства поради ниска усвояемост. Ето защо през миналата година, за да спаси заплашените близо 600 млн. лв., Министерството на околната среда и водите започна "спасителна" акция, която предвиждаше пренасочването на средствата към изпълними дейности – купуване на екологични коли за градския транспорт в градовете Варна, Плевен, Стара Загора, Бургас и София (близо 400 млн. лв.), за коли и хеликоптери за пожарната и за мерки за борба с наводненията (близо 200 млн. лв.). През есента Комитетът за наблюдение на оперативната програма одобри сумата за пренасочване и МОСВ стартира процедурите.

Тази, в която конкретен бенефициент е Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, е от 27 декември 2012 г. Тя е за директно предоставяне на средства, а общият размер на сумата е близо 98 млн. лв. Средствата могат да бъдат използвани за "покупката на специализирани пожарогасителни автомобили и на специализирани летателни средства за мониторинг и гасене на горски пожари". Срокът, в който звеното на МВР трябва да подаде проекта си за кандидатстване, е 31 януари. Въпреки че той още не е изтекъл, пожарната може да обяви търг, тъй като финансирането е гарантирано. Другата процедура за пожарната – за борбата с наводнения, също е отворена. Финансирането е 105 млн. лв. и вече има обявен търг – за "доставка на 28 броя всъдехoди тип амфибия" за 6 млн. лв. без ДДС, допълва КапиталБг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на