Свързани новини

25.01.2013 13:27

НСО без полицейски правомощия

Видян 1420 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Офицерите и сержантите от Националната служба за охрана нямат полицейски правомощия. Предвижда се в случай на задържане на лице, то незабавно да бъде предавано на полицейските органи. Това прие парламентът на първо четене в рамките на Закона на НСО. Депутатите от ДПС настояха за по-голям парламентарен контрол в дейността на службата, съобщи БНР.


В закона за НСО е записано, че употребата на оръжие е допустима само при условие на абсолютна необходимост, като при формулиране на съответните текстове са използвани резултати в правната теория и практика. От ДПС подкрепиха нуждата от този закон, но призоваха да се дефинират ясно всички норми и задължения на служителите на националната охрана. Депутатът Четин Казак заяви:


Като извлечем поуките от неуспелия атентат от 19 януари, би могло да се помисли да се дефинира ясно като задължение на тази служба например охраната на национални, партийни форуми на парламентарно представени политически сили. Да се създадат механизми за пълна прозрачност и отчетност по отношение на набирането на кадрите в тези служби и да се гарантира равният достъп на всички български граждани до тях.


От партия "Атака" критикуваха дейността на НСО с мотива, че службата има много правомощия. Венцислав Лаков допълни:


Защо трябва да се охраняват и да се обслужват с автомобили със специален режим на движение членовете на конституционния съд? Защо НСО трябва да пази кмета на София, а в същото време от функциите му отпада обслужването на българския патриарх, който и да бъде избран? Предлага се да се разреши използване на оръжие за спиране на транспортно средство чрез неговото повреждане. Това означава, че всеки, който не е чул, не е видял бурканите и светлините, да бъде застрелван, буквално да му пукат гумите и да бъде изтикван в канавката.


В закона е записано още, че охраняваните лица не могат да откажат охраната и са длъжни да се съобразяват с указанията за безопасност, дадени от НСО.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион