Свързани новини

23.01.2013 16:00

Чужди архитекти решават съдбата на 1300 години България

Видян 1583 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Архитектурен и дизайнерски конкурс, който ще бъде обявен до месец, ще реши съдбата на паметника 1300 години България пред НДК. В него могат да участват и чужди архитекти. Скала за катерене, амфитеатър или сцена може да се появят на мястото на монумента.


"През пролетта трябва да имаме избран проект от жури, който да покажем на хората", обясни главният архитект на София Петър Диков. По думите му съдбата на паметника трябва да бъде решена до есента, когато ще стартира и мащабният проект за ремонт на цялото пространство около НДК. В допитването, което общината направи, 80% от хората са отговорили, че искат паметника да го няма. На сайта на Дирекция Архитектура и градоустройство своя вот са дали около 3600 човека.


"Решение за премахване на паметника може да се вземе лесно, но трябва да се прецени какво да има на мястото му", категоричен беше Диков. Той обясни, че са получени много предложения каква да е бъдещата визия, включително и градинка с цветя и възстановяване на мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.


На сайта на ДАГ е качен и проектът за обновяване на паметника на екипа на проф. Валентин Старчев. Той предвижда монументът да бъде запазен в голямата си част, като обаче бъде обезопасен в основата. "Няма да участвам в този конкурс, ако искат паметникът да се разруши и да се прави нов", обясни проф. Старчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне