Свързани новини

15.01.2013 15:39

Експерт: Преимуществата на атомната енергетика са повече от рисковете

Видян 1481 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ядрената енергетика е един от малкото начини ефективно да се защити българското население от резките промените в глобалния пазар на горивата”. Това заяви Ханс-Холгер Рьогнер, енергиен експерт от Кралския институт по технологията в Стокхолм и бивш директор на МААЕ. Той участва в конференцията „За Ядрената енергетика – сигурни доставки, работни места и прогнозируеми цени”. Събитието бе организирано от  Българския Атомен Форум, съвместно с община Белене и Българската академия на науките.


Рьогнер отбеляза, че в целия Балкански регион съществува недостиг на енергия, а изграждането на АЕЦ „Белене” ще повиши значително капацитета на страната ни за експорт. „Това би повлияло не само на приходите от експорт на българската държава, но и за нивото на цените на електроенергията в страната. АЕЦ „Белене” ще доведе до много по-ниски системни разходи в целия сектор”, категоричен е Ханс-Холгер Рьогнер. Според него големият позитив на ядрената енергетика са относително стабилните и ниски оперативни разходи. „Каквото и да говорим, преимуществата на атомната енергетика превъзхождат рисковете”, заяви още Рьогнер.


„Оборот от 70 млрд. евро на година, над 800 компании, работещи в бранша, както и над 900 000 работни места – това са размерите на атомната индустрия в Европа”, обясни Жан-Пол Понслет, директор на международната организация ФОРАТОМ. Според Понслет в този отрасъл Европа е водеща по отношение на възможността за технологично развитие и потенциал за експорт. „До 2050г. 20% от световната енергия ще бъде произведена в АЕЦ, а ядрената енергетика ще става все по-конкурентоспособна. Ако България иска да бъде сред водещите икономики, то тя се нуждае от развита ядрена енергетика”, категоричен е Понслет. Той изтъкна, че подкрепа и желание да развиват отрасъла идейно и действено са заявили Испания, Франция Холандия, Швеция, Великобритания, Полша, Чехия, Хърватия.


„Най-важният въпрос днес е дали трябва или не трябва да се развива атомната енергетика на България. Моят отговор е категорично „ДА, трябва”, защото една нова атомна централа на площадка „Белене” ще гарантира бъдещето на България за десетки години напред”. Това заяви директорът на Института за управление на ядрените знания и съветник към Международната Агенция за Атомна Енергия Янко Янев по време на конференцията. Той подчерта, че избраната площадка в Белене отговаря на най-високите стандарти за строеж на нова атомна електроцентрала. Янев определи като нелепо заиграването с толкова значима тема, като атомната енергетика, защото тя пряко ще рефлектира върху живота на всички български граждани.


„Същината на въпроса на предстоящия референдум е дали да развиваме наука, знания и екологично чисти енергийни източници. Това дали американци или руснаци ще строят новите атомни мощности е вторичен въпрос, който можем да оставим на политиците, за да се чувстват и те нужни”, заяви Любен Дилов-син.


„Ядрената енергетика не означава единствено евтин ток- това е индустрия, наука, цяла пирамида от знания и умения. Атомната енергетика беше, е и ще бъде важна част от развитието на Европа”, отбеляза президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева