14.01.2013 11:07

Дълговете на бизнеса скочили с 5 млрд. лв.

Видян 1813 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дълговете на бизнеса са нараснали с 5 млрд. лева за година. 80 на сто от междуфирмената задлъжнялост пък е просрочена, а именно забавените плащания блокират в най-голяма степен възможностите на развитие на икономиката. Това заяви зам.председателят на Българската стопанска камара Камен Колев, цитиран от Дартснюз.


Задлъжнялост на държавата от 17-18%  от Брутния вътрешен продукт е много ниска, коментира той по БНР.  По думите му обаче  това контрастира с една свръхзадлъжнялост на корпоративния сектор, където тази задлъжнялост е над 200% от БВП. Вредното влияние на тази свръхзадлъжнялост при бизнеса е много по-силно, отколкото в държавата. Потискащият ефект на тази свръхзадлъжнялост в рамките на година се изразява в непостигнат растеж от порядъка на 1,5-1,8% допълнителен растеж.


БСК предлага да се ускорят процедурите по несъстоятелност, каза още Колев. Според него спешните мерки са в посока на достъп до финансиране. Необходимо е да влезе свеж ресурс в тази междуфирмена задлъжнялост, необходимо е ускоряване усвояването на евросредствата. Не на последно място - това е разплащането на държавата, на общините към бизнеса по изпълнени обществени поръчки. През 2012 г. тази задлъжнялост на държавни и общински институции към бизнеса се движеше от порядъка на 350-360 млн. лв., съобщи Колев. Той подчерта, че за бизнеса е много важна и яснотата по възстановяване на ДДС.


Сред най-значимите проблеми Колев открои, че в проектодоговорите за обществени поръчки се съдържат възможности за забавено плащане. Не са малко случаите, когато възложителите предлагат примерно срокове на плащане 6 месеца след изпълнение на поръчката или след фактуриране, а бизнесът трябва да внесе съответните вноски, след като е фактурирал - той няма плащане насреща, не може да се разплати, включително и с контрагенти, със своите служители. Трябва да се изпълни директивата за забавените плащания, която казва, че не може да се договарят срокове за плащане между всякакви търговски субекти, включително и държавни и частни субекти, по-дълги от 1 месец.


Колев посочи, че има и една оптимистична тенденция – ръстът на корпоративната задлъжнялост като темп вече спада и ръстът на БВП, колкото и минимален да е той, вече е по-висок от ръста на задлъжнялостта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате