Свързани новини

08.01.2013 11:29

Нова антибългарска поредица в Македония

Видян 1154 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Македонският "Утрински вестник" започна публикуването на нова антибългарска поредица "Как бяха ликвидирани македонските евреи", пише Вестибг. Автор на поредицата е Виктор Цветановски, някогашен кореспондент на "Нова Македония" в София, известен с антибългарската си позиция.


В първата част на поредицата Цветановски пише, че "България на няколко пъти вече застава на европейския път на Македония в стремежа си да я застави да приеме българското тълкувание на историята. Този път това стана с използването на голямата трагедия на македонските евреи, които бяха изпратени в лагера в Треблинка".


Според Цветановски, разказът за македонските евреи във филма "Трето полувреме" дотолкова разгневил българските държавници, че те активирали всички лостове, с които разполагат в Европейския съюз, за да спрат европейското развитие на Македония.


В публикацията се твърди, че гибелта на македонските евреи е болна тема за България, която иска да покаже пред Европа и света чистото си лице и не иска да признае, че за еврейската трагедия в Македония са виновни българското профашистко правителство и цар Борис ІІІ.


Виктор Цветановски смята, че спасяването на повече от 50 хил. евреи в България не може да заличи престъплението от изтреблението на евреите в Македония и Тракия, и че за спасяването на българските евреи нямат заслуга нито българският цар, нито правителството, нито парламентът на България.


България може да използва случай с арести на посредници за български паспорти в Струмица като доказателство за това, че Македония не иска добросъседство в преговорите по отворените въпроси между двете страни, пише тази сутрин македонският "Утрински весник".


Полицията в Струмица извършила арести в домовете на шестима граждани с македонско и българско гражданство, които били упълномощени да представят кандидати за български паспорт. Това станало на 2 януари с обяснението, че се прави проверка за фалшифицирани документи, припомня случая "Утрински весник", позовавайки се на публикации в България.


Ако информацията е вярна, за пръв път македонската полиция се намесва в публичното и масово посредничество за български паспорти, което се използва като потвърждение от София, че в Македония има много граждани с българско самосъзнание и потекло, отбелязва "Утрински весник".


След нахлуването на полицията шестимата граждани били разпитвани поотделно 2-3 часа в полицията, а един от тях бил изведен с покривало на главата. При това полицията информирала шестимата, че нямат право да подават молби за български паспорти и ги заплашвала да не се жалват в българското посолство, пише още вестникът.


След разпитите те били освободени без да им се даде никакъв документ, който да обясни целта на задържането. Конфискувани били 22 лични карти и 30 комплекта с документи за кандидатстване заедно с 52 медицински свидетелства от здравните институции в Македония, които били преведени и легализирани, за да се използват за българско гражданство, пише изданието, цитирано от Вести.


Всички граждани, чиито домове и канцеларии били обект на операцията, са получили забрана да напускат Македония.


"Това се случва във време, когато България и Македония започнаха да преговарят около отворените въпроси, за да се открие път през юни София да не ни наложи повторно вето на препоръката за преговори на Македония. В средата на януари на българска територия трябва да се състои вторият кръг преговори около българския "меморандум" и това събитие може да бъде използвано от българска страна като доказателство, че Македония не иска добросъседство", коментира "Утрински весник".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият ден е доста по-приятен и жизнерадостен

Вашият ден е доста по-приятен и жизнерадостен, в