Свързани новини

04.01.2013 11:49

Кметска дъщеря строи хотел с басейн до манастир

Видян 2664 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дъщерята на кмета на Хаджидимово строи хотел с басейн до манастира „Св. Георги”. Казусът изправи монасите от неврокопската митрополия срещу кмета на града, предаде БТВ.


Манастирът „Св. Великомъченик Георги Победоносец” е известен не само в границите на България. Стотици вярващи от различни религии от Гърция и цялата страна се стичат на храмовия празник всяка година заради поверието, че в нощта на Гергьовден всички болести и недъзи могат да бъдат излекувани. Днес един не духовен, а напълно земен въпрос, привлича вниманието на монаси, общинари и представители на всички държавни власти към манастира.


В центъра на спора е хотел. Строежът започва тази пролет на метри от входа на манастира.


„Погребалните шествия минават от там, за да дойдат в манастира и след това да отидат към гробищата. Там ще има и басейн. Не е нужно много да обясняваме - само достатъчно е да си представим хора по бански около и пред манастира. Няма нужда от коментар”, възмущава се отец Теофил, игумен на манастира.


Новият хотел с басейн се изгражда на по-малко от 200 метра от входа на светата обител. Проектът на стойност повече от половин милион лева е съфинансиран от европейската програма за развитие на селските райони. Хотелът е собственост на Катерина Терзиева, а документите за изграждането му са подписани от кмета Людмил Терзиев. Съвпадение няма - бизнесдамата е дъщеря на кмета на Хаджидимово.


„Е, като ми е дъщеря, какво да правя?! Какво? Да я спирам? Да не кандидатства никъде, така ли? Какъв е проблемът? Тя ми е дъщеря и да не кандидатства по никакви програми и какво да прави тя?! Това ли са законите в държавата”, е коментарът на кмета.


27-годишната Катерина завършва финанси и маркетинг в УНСС. Само 2 години след дипломирането си, през 2011 година, основава фирма и кандидатства с проект в Държавен фонд „Земеделие".


Хотелът включва 11 стаи, два апартамента, ресторант и басейн на обща стойност около 600 хиляди лева. По думите на младата бизнес дама, европейската помощ е 400 хиляди, а за остатъка е взела над 100 хиляди лева банков кредит.


На практика се оказва, че кметът не само подписва разрешителните документи, но и съфинансира строежа като ипотекира семейно имущество. Въпросът от морален става законов, защото според неврокопския митрополит и монасите в манастира, хотелът е построен на манастирска земя.


Всяко лято в манастира „Свети Георги" над Хаджидимово се организират детски лагери. Емилия Петрунова е един от учителите, които водят децата в светата обител вече 20 години. „Нямам никакъв спомен там, на мястото, където сега е строежът, някакви култури да е имало, нещо да се е отглеждало. Точно оттам минаваше една от преките пътеки - ние тогава слизахме по-често долу до Хаджидимово до пощата, те да се обаждат на близки”, казва преподавателката, цитирана от БТВ.


След изваждането на документ за собственост, имотът е продаден не на друг, а именно на кметската дъщеря, която участва с него в програмите за европейски пари.


На 17 януари Благоевградският административен съд ще разгледа жалбата на монасите срещу кмета на Хаджидимово, според която той е превишил правата си като собственоръчно е подписал заповедта за строеж на хотела.


Дали Катерина ще остане единственият 27-годишен предприемач в района, ще реши съдът. А освен съдебните дела, монасите от манастира „Св. Георги” вече са започнали подписка в подкрепа на светата обител.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е