Свързани новини

03.01.2013 13:32

Мегадалавера със самолетите трета ръка за 700 млн.

Видян 2600 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

700 млн., колкото струват 10% вдигане на пенсиите, ще бъдат дадени за самолети трета ръка, които Америка е продала на Португалия преди 13 години за пъти по-малко пари. Това стана ясно чрез разследване на вестник Сега.


“Правителството даде зелена светлина напреговорите за покупка на употребявани изтребители преди празниците. За девет машини България се очаква да плати 700 млн. лв. Това е двойно повече от сумата - 268 млн. долара, която Португалия е платила през 1999 г. на САЩ, при това за покупка на 25 употребявани F-16, блок 15.


Предлаганите на България самолети са били част от тази сделка. Бордните им номера са публикувани в сайта http://f-16.net.


Това означава, че харесаните португалски изтребители са трета употреба.


Дни след като кабинетът даде мандат на военния министър Аню Ангелов за преговорите стана ясно, че работната група за избор на изтребител е харесала офертата на Португалия, която предлага да продаде на българските ВВС девет F-16, блок 15, MLU.


Ръководителят на работната група ген. Румен Радев заяви пред "Преса", че офертите, които покриват българските изисквания, са нови "Грипен" от Швеция, употребявани "Юрофайтър" от Италия и F-16 от Португалия.


Офертата на Лисабон е по-ниска от другите предложения и включва всичко необходимо за използваните машини, докато в "ценовите предложения на "Грипен" и "Юрофайтър" са включени основно самолети без въоръжение, с минимално наземно оборудване".


Странно, един ЧИСТО нов СУ 30 струва около 50 милиона. Съвременен самолет с голяма платформа за модернизиране. А ние купуваме 30 годишни самолети, нуждаещи се от модернизация, която няма да се извърши в България. Освен това и пари за обучение...


Според генерала самолетите могат да се ползват още 25 години, въпреки че са 30-годишни.


Военният министър Аню Ангелов също защити португалската оферта: "Самолети на старо са например МиГ-29, които са купени 80-те години и които не са претърпели никаква модернизация. За самолетите, за които става въпрос, всяка година, всеки три години преминават определена модернизация - смяна на системи, смяна на двигатели. Така че не е важно кога е произведен самолетът, а още колко живот има".


Ангелов очаква до 1 март да има точни резултати от преговорите.


"На базата на тези преговори МС ще предложи конкретен инвестиционен проект за типовете самолети и всички останали параметри за неговата доставка и време", обясни той.


На въпрос дали не е рисковано в края на мандата да се сключва подобна сделка министърът отговори: "Нищо по-добре от края на мандата, след като има следващ мандат".


От стенограмата на правителственото заседание на 19 декември става ясно, че премиерът Бойко Борисов е предпазлив за бъдеща сделка. "С това решение ние не отпускаме пари и не казваме срок кога, а даваме мандат на МО да може да разговаря и да имаме информация по тази тема", заявява той.


По думите му, това ще е в ползва на следващо правителство, което ще вземе информирано решение за подмяна на изтребителите.


От последния вариант на правителственото решение отпадна фиксираната сума до 700 млн. лв., както и конкретното описание на офертата "самолети, въоръжение, логистична поддръжка и обучение".


От трите оферти само на Португалия отговаря на тези условия”, пише Сега.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но