Свързани новини

03.01.2013 11:17

Заплатата - основният източник на доходи за българина

Видян 1254 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Работната заплата продължава да бъде основният източник на доходи за българските домакинства. Месечното трудово възнаграждение съставлява половината от средствата на българите, сочат данни на НСИ. В същото време доклад на Евростат показва, че половината българи взимат сами решения как да харчат парите си, докато за страните от Европа процентът е средно 70. Става въпрос за средствата за лична консумация - за развлечения, ресторанти, спорт или хобита.


Данните на НСИ показват, че около 30 на сто от българите формират доходите си от пенсии, 9 на сто - от самостоятелна заетост, 3,7 на сто - от социални помощи, 5,4 на сто - от други приходи, и 1,3 на сто - от приходи извън заплата. Данните са за третото тримесечие на 2012 г.


За същия период средно на домакинство са се падали по 2 632 лв., а средно на лице - по 1 119 лева. Около 40 на сто от разходите на българските домакинства са били за храна, алкохол и цигари. За дома българинът харчи около 18 на сто от доходите си, за здравеопазване - около 5 на сто, за транспорт - около 10 на сто, за облекло и обувки - около 3 на сто, за данъци- около 5 на сто, а за други разходи - около 19 на сто.


Изчисленията на Евростат сочат, че в 70% от семействата в България решението как да се харчат парите се взимат съвместно, което е близо до средното ниво за страните от ЕС. Същият е и процентът на двойките, които смятат, че семейният бюджет е общ.


Според анализа на Евростат, ако четиричленно домакинството разчита за приходи само на един от членовете си, в България и Румъния той би осигурил едва 2% от нуждите на семейството. В Ирландия, Франция, Австрия и Норвегия един работещ би покрил около една четвърт от нуждите на домакинство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.