Свързани новини

28.12.2012 13:54

В САЩ започнаха обратното броене

Видян 1346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броени дни остават до рухването на т.нар. "фискална скала" в САЩ. Ако не бъде намерен компромис, от 1 януари автоматично влизат в сила данъчни увеличения и съкращения в държавния бюджет. Америка е застрашена от рецесия, пише Дойче Веле.


Тази година американците са похарчили значително по-малко пари за коледни подаръци, твърдят икономическите анализатори. Хората усещат несигурност - не знаят, дали от Нова година няма да плащат по-високи данъци. "Компромисът е възможен при наличието на добра воля и прагматизъм и от двете страни", смята шефът на веригата кафенета "Старбъкс" Хауърд Шулц. Той инициира кампания с цел постигането на компромис между демократи и републиканци. На всяка чаша за кафе във филиалите на фирмата в правителствения квартал е изписано "Come together". Шансовете за постигане на компромис обаче не са високи - разговорите между президента-демократ Барак Обама и представители на републиканците бяха прекъснати по време на Коледните празници.


Кой не иска компромис?


Един от малкото надпартийно мислещи политици във Вашингтон е безпартийният сенатор Джо Либерман. Той обаче е скептик, особено след като умерените и консервативните крила в Републиканската партия се изпокараха. "За първи път имам усещането, че рухването на фискалната скала става все по-вероятно", казва Либерман.


Единственият реалистичен изход е т.нар. "малко решение". То предвижда да бъдат запазени най-ниските данъчни ставки за 98 % от американските домакинства и 97 на сто от малките предприятия, а дълготрайно безработните да получат финансова помощ. В замяна на това решението по основните спорни въпроси, като данъка за богатите и размера на бюджетните съкращения, ще бъде отложено за догодина.


Още миналия петък Барак Обама сигнализира, че е готов да приеме подобно решение. "Няма абсолютно никаква причина да не защитаваме огромното мнозинство от американците от високите данъци", казва президентът.


Шокът - по-доброто решение?


Компромисът се оказа непосилен за президента-демократ Обама и републиканския шеф на Камарата на представителите Бейнър


Инициативата за подобен компромис в последната минута обаче трябва да дойде от Сената. Дори умерените сили в Сената да намерят надпартийно решение на проблема, компромисът трябва да бъде гласуван и в Камарата на представителите. Там обаче седят над 50 консервативни републиканци, които няма да подкрепят подобно решение, ако президентът не се ангажира да съкрати драстично разходите в обществения сектор и социалната система. Последиците биха били вдигане на данъчните ставки и огромни бюджетни съкращения. Конкретно разходите за отбрана биха били орязани с цели 9 процента.


Що е то фискална скала?


С понятието "фискална скала" (англ. fiscal cliff) специалистите наричат автоматичното вдигане на данъците и намаляване на разходите - мярка, която допълнително натоварва американската икономика. Ако да края на годината президентът Обама не успее да се споразумее със Сената и Камарата на представителите за нов бюджетен план, данъчните облекчения, гласувани още от правителството на Джордж Буш, както и помощите за социално слабите и безработните, приети от сегашната администрация на Обама, ще отпаднат автоматично. Това ще причини на икономиката загуби за 600 милиарда долара и ще застраши нейното съвземане. Икономистите се опасяват и от рецесия в САЩ, която заплашва с негативни последици цялата световната икономика.


Сега всичко зависи от американския Конгрес


Наблюдателите прогнозират, че само такъв шок може да направи републиканците по-сговорчиви, т.е. склонни на компромис. Защото тогава вече няма да им се налага да гласуват за по-високи данъци, а за отмяна на вече (автоматично) увеличените данъци за повечето американци. Звучи ирационално, но хардлайнерите сред републиканците по този начин могат да успокоят съвестта си. Нали те се кълнат, че никога няма да подкрепят вдигане на данъците. В този смисъл те са готови да преглътнат временния срив на пазарите и евентуална рецесия с глобални последици, като ги впишат в графата колатерални щети.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец