Свързани новини

28.12.2012 12:46

Божидар Димитров: Учебниците в Македония трябва да се преработят

Видян 1708 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учебниците в Македония трябва да се преработят в духа на историческата истина, но тези, които са в МАНУ, не могат да направят това. Това каза историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод интервюто на македонския премиер Никола Груевски за скопска телевизия, съобщи Фокус.


„Груевски хвърля вината за всички посегателства върху българската история на учебниците, по които са учили. Тези учебници обаче са от времето на комунистическа Югославия. ВМРО – ДПМНЕ твърди, че са дясна партия и ако не се лъжа, дори са асоцииран член на ЕНП. В такъв случай, логично се появява въпросът – защо една партия, смятаща се за дясна, стои зад всички коминтерновски учебници, които продължават да обучават децата в Повардарието в тези лъжи и глупости, което оттам нататък им остава за цял живот. Очевидно е, че трябва съвсем сериозно въпросните учебници да се преработят в духа на историческата истина. Веднага искам да кажа, че тези, които са в Македонската академия на науките - МАНУ, не могат да направят това. До един това са хора от миналото, академици, професори, член-кореспонденти, идващи от белградските школи. Те дори не са възпитани в Македония и това, което те могат да напишат, най-добре го видяхме в т.нар. македонска енциклопедия. Не случайно след протест на албанците, а и на други, тя беше забранена и скрита под масите, макар че тиражът й не беше претопен, и тайно се раздаваше от ръка на ръка. Съвършено очевидно е, че с подобни глупости, написани в Белград, през 1946 – 1948 – 1949 година, не може да се възпитават македонските деца, оттам – целият елит в държавата и обикновените хора във второто десетилетие на XXI век”, каза Божидар Димитров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион