Свързани новини

28.12.2012 10:33

20 000 се скатаха с болничен и събраха празниците

Видян 1605 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три пъти повече болнични изписали джипитата на работещи по трудов договор в дните между Коледа и Нова година, съобщава “Телеграф”. Така близо 20 000 души мамят работодателите си, за да слеят празниците в дълга ваканция. Повечето случаи са на лично приятелство и лекарите не печелят нищо от услугата.

Според статистиката на НОИ броят обезщетения за общо заболяване е бил 2 382 131 за цялата 2011 година. Това прави по 8000-9000 болнични, ако се броят само работните дни. Около Коледа и Нова година обаче броят им скача двойно – до около 27 000, съобщава “Телеграф”.

Само за работните дни сега между Коледа и Нова година – 27 и 28 година, сумата, с която са ощетени работодателите с фиктивни болнични, е между 800 и 900 хиляди лева.


Припомняме, че днес изтича крайният срок за избор на нов личен лекар. За смяната е нужно да се попълни регистрационен формуляр, който да се представи на новоизбрания лекар. Той може да бъдат закупен от специализирани книжарници за медицинска документация, като цената му е 20 стотинки.

Регистрационната форма за смяна може да се изтегли и от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса, където е публикувана в секцията „Вие питате".
Не е нужно досегашният общопрактикуващ лекар да бъде информиран за новия избор на пациента. Новоизбраният лекар поема грижите за пациента в момента, когато приеме регистрационния талон, а не от началото на новата година.
Следваща смяна на личен лекар ще бъде през юни 2013 година. Изборът на нов лекар може да стане и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата го налагат. Примери за подобни случаи са смяната на постоянния адрес, прекратяване на договора за работа на личния лекар или други.
За здравноосигурените лица, които нямат личен лекар, няма ограничения във времето за избор на такъв. Те обаче попълват различна регистрационна форма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.