Свързани новини

21.12.2012 16:11

ЕК е разочарована от действията на ВСС при избора на главен прокурор

Видян 1741 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Никой няма интерес ръководителите на ключови позиции да започват своята работа под сянката на съмнения. Разочароващо е, че Висшият съдебен съвет не избегна нови противоречия в тази посока, коментираха от Европейската комисия по повод избора на главен прокурор, като отказаха да коментират личността на избрания за поста Сотир Цацаров, съобщи Mediapool.


От Брюксел неколкократно предупредиха, че ще наблюдават под лупа избора на нов ръководител на държавното обвинение. За последно ден преди вота бе изтъкнато, че ключови са два въпроса: спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и тайната на вота.


Правилата за избор, приети от ВСС, не гарантираха 100% тайно гласуване, тъй като то се проведе по електронен път, а не с бюлетини. Освен това за кандидатите трябваше да се гласува поотделно, а не наведнъж, в резултат на което всеки член на ВСС можеше да даде вота си за повече от един кандидат. Този абсурд обаче бе заменен с друг – Сотир Цацаров, чиято кандидатура бе гласувана първа (отново според заложените правила) получи мнозинство от 18 гласа "за", като част от съдебните кадровици, издигнали други кандидати, очевидно са гласували за него, а веднага след вота министърът на правосъдието Диана Ковчева, председателстваща заседанието, не допусна да се гласува за останалите двама и закри заседанието.


Що се отнася до "най-високите стандарти за професионализъм и почтеност", мнозинството във ВСС предпочете да не изясни противоречията около имотна сделка на семейство Цацарови, както и да игнорира факта, че ръководеният от Сотир Цацаров Окръжен съд в Пловдив е шампион по осъдителни присъди на Страсбург срещу България.


Въпросът на Mediapool до EK бе дали смята, че изборът на главен прокурор бе проведен единствено на базата на почтеността и дали бил напълно прозрачен, както и самата комисия бе препоръчала.


"ЕК последователно е изтъквала, че за енергичната реформа на такива ключови позиции има нужда от лидерство. Избраният лидер трябва да бъде възприеман като избран от обществото, според заслугите и моралните и нравствените му качества. Никой няма интерес ръководителите на ключови позиции да започват своята работа под сянката на съмнения. В този смисъл е разочароващо да се види, че Висшият съдебен съвет не е способен да организира работата си по такъв начин, че да избегне нови противоречия в тази посока", се казва в отговора на ЕК.


От ЕК Брюксел напомнят, че в сряда вече са заявили своята позиция за процедура.


"Отговорност на българските власти е да осигурят спазването на очевидните стандарти при изборните процедури, а повдигнатите въпроси ще са част от оценката, която Европейската комисия изготвя в момента. Проведените процедури ще бъдат разглежда и в контекста и на бъдещите оценки (за напредъка на България по механизма за сътрудничество и контрол)", се казва още в отговора на ЕК.


Европейската комисия посочва още, че няма да коментира въпроси около личността на Сотир Цацаров и дали той е подходящ за високата позиция.


В сряда говорителят на ЕК Марк Грей, цитиран от БНР, съобщи, че следят под лупа избора на главен прокурор и ще бъде написан вътрешен доклад за изпълнението на ангажиментите на България за правосъдната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.


Той каза още, че в началото на следващата година ще комисията ще напише доклад до Европейския съвет за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка от България. В този доклад ще бъде поместена и оценка за избора на главен прокурор.


Грей уточни, че не става дума за извънреден доклад за България, а за част от редовната комуникация по темата на ниво работни групи между комисията и Европейския съвет. По неофициална информация на Mediapool от Брюксел, след приемането на т.нар. "вътрешен доклад" ще бъде решено и дали Еврокомисията да публикува и извънреден политически доклад за България преди изборите догодина. ЕК е "много близо" до взимане на това решение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,