Свързани новини

21.12.2012 14:07

Учителите ни – стресирани, болни, заплашвани, изнудвани

Видян 2137 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във все по-стресова среда работи българският учител. Това сочат резултатите от изследване за здравето, работоспособността и безопасността при преподавателския труд, представени на 32-та среща на Синдиката на българските учители.


Председателят на синдиката Янка Такева изтъкна, че през последните години материалните условия на работата са се подобрили значително и фактори като шум, запрашеност и осветление вече не играят такава голяма роля. За сметка на това обаче са се появили стресогенни и психологически пречки за провеждане на пълноценен учебен процес.


Сърдечно-съдовите болести вече засягат близо 27% от българските учители. Драстично е нараснал и броят на заболелите от диабет, провокиран от силния стрес в работната среда, като специалистите, изготвили проучването, съобщават, че от това заболяване страдат 35% от всички преподаватели у нас.


Проблемите с дихателната система и опорно-двигателните функции също са зачестили.


Според Такева въпреки интерактивните методи за обучение, уроците стават все по-тежки за децата и са пълни с излишни факти, които обременяват ненужно учениците.


По данни на синдиката близо 8% от отпадналите от образователната система деца са се отказали точно поради тези причини, а не вследствие на недостатъчно средства.


Такева изтъкна като важна необходимост обособяването на нова политика за управлението на училищата от страна на директорските екипи.


Училищата ни не са финансови дружества и не може директорите да управляват само бюджетите, категорична бе тя.


В изследването на синдиката основен проблем се явява психоклиматът в училищата и препоръките сочат, че той трябва да се промени драстично, защото вреди и на двете страни в учебния процес.


12% от учителите в България търпят насилие от прекия си работодател, а 54 % от страна на ученици и родители, особено в детските градини. Проучването сочи, че психологическият натиск се оказва все по-чест над преподавателите.


По-големите ученици ги заплашват с доноси и подписки, ако заслужено им се пише ниска оценка. Заплахи за саморазправа също се чуват все по-често в класните стаи.


Такева беше категорична, че в новия закон за предучилищно и училищно образование трябва да се въведе оценка за поведение, както в повечето европейски страни, с цел да се регулират този тип прояви.


На срещата на синдиката се събраха 192-ма преподаватели от цялата страна, като форумът ще заседава до края на деня и по предстоящи проекти и проучвания. Специален гост на срещата беше генералният директор на Европейския комитет по образование Мартин Ромер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!