Свързани новини

21.12.2012 11:11

Забогатели сме с 13% за година напук на кризата

Видян 1439 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Частното богатство на българите достигна 48 млрд. лв. и е нараснало с 13 на сто за година. Това твърди в свое изследване Индъстри уоч, което е публикувано на сайта на организацията.


Причината за бързото увеличение на финансовите активи е натрупването на предпазни спестявания и въздържането на домакинствата от големи покупки  - на дрехи, битова техника, потребителска електроника, които биха натежали на семейния бюджет. Близо 50% от нарастването на финансовото богатство през последните 12 месеца се дължи именно на свитото потребление на тези стоки.


 


В условията на забавящ се икономически растеж домакинствата продължават да управляват своите спестявания консервативно, влагайки 69% от финансовото богатство в банкови депозити. В отговор на новия данък върху от дохода от лихви по депозитите ще нарасне интересът към форми на спестяване, неподлежащи на облагане, сред които са вложенията във взаимни и живото застрахователни фондове.


 


В края на 2012 г. българските домакинства спестяват все по-дългосрочно. Увеличението на срочните депозити за деветмесечието се дължи изцяло на влоговете със срок над 6 месеца, докато по-краткосрочните депозити замръзват на нивата си от края на 2011 г.


 


Градските жилища в страната струват общо 140 млрд. лева по пазарни цени към края на септември 2012 г. По този начин съвкупното - финансово и жилищно, богатство на българите надвишава 188 млрд. лева.


 


Жилищните цени вече са близо до „дъното“, но и потенциалът за растеж в краткосрочен план е ограничен поради преобладаващо песимистичните очаквания на населението, все още намаляващата заетост, минималния растеж на ипотечното кредитиране и слабия интерес на чуждите инвеститори към българския пазар на имоти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни