Свързани новини

19.12.2012 14:50

ЕК ще забранява и електронните цигари

Видян 1368 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След забраната на популярните ментолови цигари ЕК ще предложи "де факто" забрана и на електронните цигари, съобщи Дейли Телеграф. В бъдеще те ще трябва да бъдат квалифицирани като медицински продукти. Забранено ще бъде и шведското бездимното тютюнево изделие "снус", сходно на енфието. Възрастните пушачи все пак ще могат да си купуват и да се насладят на ароматизирания тютюн за лула.


Ще има изискване 75% от опаковките на цигарите да бъдат покрити с големи надписи и изображения, показващи вредата от пушенето.


Останалата част от опаковката ще бъде по избор на производителя и в зависимост от законите в отделните страни членки. Те могат да наложат по-голяма забрана и да изискват останалата част от опаковката да бъде неутрална на цвят, както беше въведено в Австралия.


Според експерти премахването на легендарния брандинг от цигарените кутии ще засегне ценни търговски марки като Gitanes, JPS, Gauloises или Camel, които отдавна са станали част от културното наследство на Европа.


Reemtsma, германското дъщерно дружество на Imperial Tobacco, разкритикува, че налагането на по-големи графични предупреждения върху цигарените кутии, не поднася никаква нова информация на потребителите, но ще навреди на установени и дългогодишни търговски марки.


Производителите на цигари вече се обявиха против промените и предлагат борбата с тютюнопушенето да става с други средства. Промените най-вероятно ще бъдат предложени тази седмица, но трябва да бъдат гласувани от Европейския парламент и от всяка държава членка преди да влязат в сила.


Производителите на цигари смятат и че подобни забрани ще се въведат в бъдеще и за алкохола и захарните изделия.


Вносителите на новите промени обаче са категорични, че се интересуват повече от здравето на хората, отколкото от мнението на производителите на цигари. "Ние сме наясно с опасенията. Всичко е многократно проверено от правна гледна точка и ние можем да го направим. Нека не забравяме, че 700 000 души умират всяка година заради пушенето“, заяви говорителят на Европейската комисия.


Директивата на ЕС от 2001 г. налагаше цигарените кутии във всички страни членки да включват текст с предупреждение за рисковете за здравето, които тютюнопушенето носи. Четири години по-късно Европейската комисия препоръча върху цигарените кутии да бъдат поставени и изображения, които да илюстрират асоциираните с тютюнопушенето рискове. Повечето страни от ЕС спазиха тази препоръка. В България все още има изискване само за поставянето на предупредителен надпис.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да ви се наложи да работите усилено

Днес може да ви се наложи да работите усилено и да се