Свързани новини

14.12.2012 13:22

АЕЦ Козлодуй с пробив в сигурността

Видян 2155 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН отправи сериозни забележки към мерките за сигурност в АЕЦ "Козлодуй", пише Сега. Експертите, участвали в приключилата вчера поредна проверка, са открили, че централата няма планове за действие при евентуални тежки инциденти - например разхерметезиране на реактор или басейните с отработеното гориво. Освен това от агенцията критикуват и реакцията при по-малки инциденти или технически проблеми, съобщи вчера АФП, цитирана от агенция Фокус.


"Анализите на причините за отделни събития не винаги се извършват по задълбочен и навременен начин, за да се предотврати повтарянето на подобни случаи, свързани с човешка дейност", посочват от МААЕ. Експертите от атомната индустрия са съставили над 10 препоръки след двуседмично наблюдение на работата, защитата, техниката, поддръжката и планирането в АЕЦ "Козлодуй". Сред съществените пропуски е и липсата на устройства за измерване на индивидуалната доза от облъчването с неутрони на служителите, които са под риск.


"Не бих казал, че това са тежки укори, а препоръки и предложения. Сигурността в централата е на много високо ниво", коментира пред "Сега" Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Той увери, че въпросните устройства ще бъдат купени и използвани от служителите в централата, така че ако има наднормени дози, те да могат да бъдат установени по всяко време. Според Николов системата за сигурност е надеждна. Той обеща, че всички препоръки на МААЕ ще бъдат вкарани в политиката на централата, ще бъдат спазени и изпълнени в срок от 18 месеца. Според него това дори няма да се отрази сериозно на финансовото им състояние.


Тринадесетте експерти на МААЕ отбелязват в доклада си и положителните практики в АЕЦ "Козлодуй", които щели да бъдат споделени с чуждестранни представители на ядрената индустрия. Сред тях са тренировката на работниците, радиационната защита, поддръжката, техническата помощ и планирането.


Сериозни аварии в атомната ни централа досега не е имало. Но на два пъти в последните месеци се случиха инциденти. Единият бе през октомври, в неядрената част на 1000-мегаватовия шести блок. Той бе спрян заради проблем в елемент от управлението на турбогенератора. Подобен случай имаше и през юли, когато отново шести блок бе изключен от електроенергийната система.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак