Свързани новини

14.12.2012 10:50

Борисов: Министри, пребройте си чистачките!

Видян 1310 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички министри да си преброят чистачките, шофьорите, огнярите и конярите. Всеки да каже колко реално е съкратил от администрацията и колко бройки има в резервния щат. Това нарежда премиерът Бойко Борисов на членовете на правителството на последното заседание на "Дондуков" 1, предаде Дартснюз. Поводът е промяна в постановление от времето на Жан Виденов, което позволява да бъдат назначавани хора - още 10%, над утвърдения щат на ведомството. Предложението е направено от финансовият зам. министър Владислав Горанов.


Значи това е направено за свои хора, отсича премиерът. Това са ни чистачките и шофьорите в министерството, обяснява Лиляна Павлова.


Законът за администрацията казва, че числеността на органите на държавна власт, министерства и ведомства трябва да се определя от Министерски съвет и тя е определена. С това постановление извънщатно, тоест извън това, което Министерски съвет е определил, и то на едни много ниски възнаграждения в размер на минималната заплата наемаме шофьори и какви ли не други хора, които трябва да изпълняват и да подпомагат администрацията. С това, което ние предлагаме, всъщност ние не го отменяме постановлението, нито забраняваме съществуването на тези длъжности сега, ние предлагаме оттук занапред подобни назначения в този извънщатен персонал да не могат да бъдат правени и с времето това постановление, което няма място в една модерна администрация, да отмре, категоричен е Горанов. Защото когато рапортуваме каква административна реформа сме направили, ние казваме само част от истината, защото този скрит щат продължава да съществува и, първо, не показва реалното състояние на размера на администрацията, второ – създава проблеми, защото никой не иска да изпълнява подобни функции на минималната работна заплата. Трябва щатът да бъде фиксиран такъв, какъвто трябва да бъде, и подобно постановление няма място в нашия административно-правен мир, допълва заместникът на Симеон Дянков.


Аз ще ви го кажа простичко: искам да имам 36 министри, колкото има, примерно, в Гърция. Но съм принуден да работя с 16, уточнява Борисов. И допълва: Сега ние какво казваме – така е било, грешно е, ама така ще продължи. Не може така да казваме.. Иначе това е от 1996 г., тогава кой е бил министър-председател? Бил е Виденов, това е за да организират своите хора да ги назначат на работа, след това на всички им е харесало и там в този щат бутат всички. Няма какво да го коментираме. Въведете си ред в администрациите. С този щат ние на практика заблуждаваме. Казвате Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията има сто човека, но те са сто и десет на практика. Ще го внесете и ще направим щата сто и десет. Но няма да лъжем обществото, както са лъгали от 1996 г. досега. Ако му трябват на Ангелов десет души, ще му направим министерството с десет души повече, категоричен е Борисов, след възраженията на министрите.


При приемането на доклада за свършеното от министерството на земеделието пък премиерът обяснява как да се действа с критиките на опозицията. "Ние отговаряме пред народа, а не пред тях. Разкрих ви тактиката, която вече прилагат – говорят лъжи, водейки се от поговорката „Една лъжа, повторена сто пъти, става истина”. Лъжат, лъжат, лъжат и понеже са много – защото са малки, но много, и се чува от пет-шест места едно и също. Никой не иска да вникне в цифрите. Видяхте в неделя това, което направих. Отивате, подписвате ги тези документи, тези данни и ги оставяте, примерно, в предаването, в което участвате, което и да е то, и казвате – ето, когато дойдат колегите от опозицията, нека си донесат своите данни, ние сме готови веднага да дойдем да си ги защитим. Това е положението. Защото Станишев какво казва – изядоха 5 милиарда от държавния резерв. Хубаво, но на публичната страница на БНБ като погледнеш се вижда колко пари има в резерва. Само че колко хора ще си направят труда да видят дали е казал истина или не. Затова като отидете там, както Дянков направи - носиш документите, извлеченията – заповядайте, пожелаваш им лек ден".


Правителството разглежда и Проект на Решение за одобряване проект на договор със Столична община за финансиране изграждането на елементи на техническа пътна инфраструктура в София и проект на договор с „Ива Пропъртиз” ЕООД – София и „МБАЛ за женско здраве” ЕООД – София за изпълнение на инвестиционен проект.


Щом Йорданка Фандъкова казва „да”, и аз съм „да”. София е много добре почистена. По принцип и страната, Лили. Благодарим ви, хвали двете най-харесвани дами от ГЕРБ Бойко Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп