Свързани новини

12.12.2012 12:54

Майки викат: Не на диктатурата заради министър Игнатов

Видян 1422 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки родители и младежи се събраха в градинката до Народното събрание в знак на протест срещу новия проектозакон за предучилищното и училищното образование.


Въпреки студа недоволните излязоха за пореден път в подкрепа на искането си да отпадне задължителното образование за деца от 4-годишна възраст както и забраната за домашно или частно обучение.


„Когато някой отвлече дете, това е престъпление, а когато държавата го отнеме от родителите, това се нарича национално предателство", заяви Стоян Георгиев - главен организатор на протеста.


Виковете „Свобода" и „Не на диктатурата" отекваха многократно под прозорците на народните представители. Родителите бяха категорични, че няма да се откажат да защитават естественото си право да възпитават и образоват децата си, което е подсигурено и от множество международни спогодби.


Протестиращите видяха в новия закон намесени бизнес интереси, тъй като при въвеждането на задължително държавно обучение ще се усвояват повече пари за сметка на качественото образование на децата.


Управляващите искат децата ни под чиновническия си ботуш, искат да въведат недъгавия си строй и в домовете ни, обяви Орлин Райков - баща на четири деца.


Представители на асоциацията на ресурсните центрове също подкрепиха родителските организации.


Ако законът за предучилищното и училищното образование бъде приет, то центровете ще бъдат закрити и децата със специални потребности ще бъдат прехвърлени в масови училища, въпреки че в повечето от тях учителите не са подготвени за работа с деца в неравностойни положение.


Тези центове са единственото, което дава на децата ни равен шанс за образование и ние ще се борим държава да не ни ги отнема, заяви Калоян Дамянов.


Протестиращите обявиха, че ако законът бъде приет, ще се обърнат към президента Плевнелиев с искане да наложи вето.


Промените в закона трябваше днес да се гласуват на второ четене в парламента, но процедурата бе отложена за пореден път.


Според „Националната мрежа на родителите" това ставаизненадващо и без обяснения.


В тяхно становище се казва още, че след почти година на "обществено обсъждане", в която на практика няма обществена организация, независима от държавата, която да подкрепя този проект, и след сериозните критики, изказани към него от родители, учители и ученици, (вкл. чрез подписка от 33 000 подписа) проектът влиза за гласуване такъв, какъвто беше при неговото представяне.


Това според тях е ясен знак, че нито МОМН, нито народните представители от комисията по Образованието, имат намерение и възможност да изработят закон, който да обслужва равнопоставено всички групи от обществото по отношение на образованието.


Проектът бетонира държавния монопол в образователната система, засилва зависимостта от държавата на частната инициатива в образованието, лишава децата от избор, не допуска родителите до участие в образователния процес и най-скандалното - въвежда принудителна институционализация на децата от годината, в която навършват 4 год.


Като финал на демонстрацията протестиращите пуснаха в небето десетки шарени балони, символизиращи свободата на избор, която изискват от управляващите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните и да ви търсят