Свързани новини

11.12.2012 16:28

ПГКБ: Борисов да каже дали преговаря с инвеститор за частна АЕЦ Белене

Видян 1427 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бойко Борисов и Делян Добрев спешно да отговорят дали има договорка с външен инвеститор за изграждането на АЕЦ Белене като частен проект. За това настоя председателят на ПГКБ и на БСП Сергей Станишев. Той напомни, че след като ГЕРБ сложи кръст на проекта за втора атомна централа, управляващите доведоха в парламента инвеститор, готов да развива Белене като частен проект. Въпреки, че управляващите не си спомниха да са водили преди преговори с инвеститора, социалистите обявиха, че разполагат с информация, че преговори не просто са водени, но дори вече са финализирани. Станишев настоя Бойко Борисов да обясни дали мнозинството е водило преговори на тъмно. „За това ли беше цялото протакане – за да се стигне до частен проект и някой от управляващите да вземе големи пари?”, поиска да знае лидерът на БСП. Представителите на левицата настояха още да стане ясно каква е ползата за държавата и за хората. Според тях ако Белене не се реализира като държавен проект, той ще действа на пазарен принцип и няма да отчита значението на социалната политика и цената на тока за гражданите. Румен Овчаров предположи, че управляващите възнамеряват да обявят резултатите от тайните преговори преди референдума. Той напомни, че проектът Белене е спрян, има дори решение на парламента и не може да има препродажби на активи на НЕК.


Сергей Станишев остро критикува отказа на Бойко Борисов да отпусне на пенсионерите добавки за Коледа. „Това е подигравка”, каза лидерът на БСП. Станишев изрази възмущението си от отношението на Борисов към възрастните хора. Той напомни за признанието на премиера за лошия човешки материал. Сега Борисов отново се изпусна, като обясни, че пенсионерите няма да получат добавки, защото гласували за БСП. „Борисов дели хората по политически признак. Това е скандално”, категоричен беше Станишев. Той обясни и колко е несъстоятелно оправданието с дефицита, тъй като бюджетът за настоящата година е гласуван с 1,5 млрд.лв. дефицит. „Лъжлива е тезата, че няма пари”, добави председателят на ПГКБ. Той за пореден път изрази тревогата си от положението на пенсионерите в страната и от поскъпването на основни стоки. Станишев отбеляза, че при стоките от първа необходимост инфлацията е 35%, което няма как да се покрие от минималното увеличение на пенсиите, което обещава ГЕРБ.


Лидерът на БСП коментира и готвените от управляващите промени в Изборния кодекс. „ГЕРБ готвят цялостна система за гарантиране на фалшификацията на изборните резултати”, обобщи Станишев. Той отбеляза, че в предложенията на ГЕРБ не са отчетени едни от най-важните препоръки на ОССЕ. Скандално е и намерението на мнозинството да лиши партиите от правото да получат копие от протоколите на секционните комисии. Председателят на БСП предупреди, че ако ГЕРБ прокарат промените, левицата ще настоява президентът да наложи вето. Всички европейски и международно институции също ще бъдат надлежно информирани за скандалните промени. Станишев се обърна към всички демократични партии и неправителствени организации с призива – да се противопоставят на намеренията на ГЕРБ. „Посланието на управляващите е ясно – гласувайте както искате, ще отчетем резултатите както трябва”, каза Мая Манолова.


Сергей Станишев изрази възмущението си от привикването на Пламен Даракчиев в СДВР и използването на „евтини милиционерски трикове” срещу него, така че да не участва в протести. „Тази власт се страхува от гражданското общество. Всеки, който бъде така заплашен или репресиран, ще получи политическа защита от страна на БСП”, заяви Станишев.


Попитан от медиите за коментар по скандала с Конституционния съд, Станишев заяви: „Всеки, който разчита на думата на Бойко Борисов, си е понесъл последиците от наивността”. Според лидерът на БСП изборът на конституционни съдии се превърна във водевил. Той прогнозират, че управляващите готвят същия водевил и за избора на главен прокурор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв