Свързани новини

11.12.2012 13:19

Има ли война между институциите?

Видян 1668 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Човек дори добре да управлява изпълнителната власт, идва момент, в който правителството се изпокарва с президентството. Помним и Боянските ливади, и „Иване, кажи си – те ще те разберат”, и други забавни моменти. Никога досега обаче не са отваряни едновременно два фронта във война между двете институции, които се гледат в прозорците между левия и десния бряг на бул. Дондуков.


Много медийно внимание беше отделено на думите на вицепремиера и най-влиятелен министър в правителството Цветан Цветанов по адрес на президента. Той попита: Какво зависи от Плевнелиев? И разясни, че постът на президента е „показен” и „работата му е да се харесва”. Истината е, че не Цветанов започна престрелката, а Плевнелиев, който за втори път атакува правителството по повод атентата в Бургас. Само напомняме, че именно Роската се води главнокомандващ и затова е глава на службите до приемането на закони за функционирането им.  


Много е важно да се знае, че втората атака съвпадна по време с неприятностите на семейния приятел на Плевнелиев и донеотдавнашен работодател на съпругата му Иво Прокопиев, който започна дълъг и едва ли печеливш за него спор с Алфа Банк по повод забавяне на плащанията по кредит, в който е заложил дори редакционната политика на изданията си, както ясно личи от вписаното в регистрите.


Само напомняме, че подобни престрелки имаше между другото вице на Борисов – Дянков и експрезидента Първанов, когото финансовият министър определи като милионер. Мнозинството по едно време дори направи опит да отстрани от длъжност Гоце покрай скандала. Апропо, Цветанов основателно припомни, че за една бройка и Плевнелиев можеше да бъде подложен на импийчмънт заради казуса Венета Марковска. На практика с едно свое фръцвъне президентът блокира поне за два (засега) месеца висшата държавна институция – Конституционния съд. Интересно е да се знае, че отново изданията на президентския другар Иво Прокопиев атакуваха Марковска и създадоха ядове на ГЕРБ, които се провалиха и в първия, и във втория опит да предложат достоен съдия за бг Сената.


Досега правителствено – президентските войни се водеха на един фронт. Този път обаче имаме нещо ново и вълнуващо. В месомелачката, освен държавния глава, беше сложено и вицето му. Изненадваща атака срещу Маргарита Попова направи от трибуната на бТВ нейната наследница като правосъден министър Диана Ковачева.  


"Заварих много тежко наследство в министерството", отсече Ковачева и обясни, че става дума за много изоставени дела и много изтичащи срокове. „Очевидно предишният екип бе решил, че процедурите не са толкова важни”, посочи тя. „За съжаление, наложи ни се да решим много изоставени проблеми”, оплака се Ковачева, но отказа да даде оценка на Маргарита Попова. По още един пункт двете дами влязоха в задочен сблъсък. Маргарита Попова предложи отпадане на доживотната присъда без право на замяна. Ковачева обаче, че това не е нова идея и че е необходимо доста да се проведе дебат по темата. "Не е толкова лесно да застанеш на едната или другата позиция", заяви правосъдният министър.


Зарът е хвърлен, а както е писал класикът: „Когато гръм удари, как ехото заглъхва...”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв